Jižní Korea dostala povolení vyvinout rakety s delším doletem

Soul - Jižní Korea dostala od Spojených států souhlas vyvinout rakety s doletem, který by umožnil zasáhnout území Severní Koreje. Doteď to Soulu zakazovala dohoda s Washingtonem. Podle ní země nemohla vyvíjet a rozmísťovat balistické střely s doletem delším než 300 kilometrů. Jihokorejská vláda tvrdí, že nová úmluva zemi umožní lépe čelit severokorejským jaderným a raketovým hrozbám.

„Hlavním důvodem, proč naše vláda zrevidovala raketová pravidla, je odradit provokace od Severní Koreje. Pokud z její strany dojde k ozbrojenému útoku nebo k provokaci, budeme schopní útok v rané fázi zneškodnit,“ říká jihokorejský bezpečnostní poradce Čchun Jing-wu. 

Podle dohody z roku 2001 měl Soul zakázáno vyvíjet a rozmísťovat balistické střely s doletem delším než 300 kilometrů. Washington se tímto způsobem snažil zabránit regionálním závodům ve zbrojení. 

V důsledku toho jsou ale nyní některá severokorejská vojenská zařízení mimo dostřel jihokorejských raket. Jihokorejský prezidentský palác dnes oznámil, že Jižní Korea a USA tuto dohodu revidovaly, což Soulu umožní vyzbrojit se raketami s doletem až 800 kilometrů. 

Severní Korea, s níž je Jižní Korea stále technicky ve válce, má rakety, jimiž může zasáhnout nejen svého jižního souseda, ale také Japonsko a americké území Guam.