Když někdo dostane do hlavy tuplákem, bývají zranění vážná

Mnichov - Největší svátek piva na světě, mnichovský Oktoberfest, má za sebou 179. ročník. Podle organizátorů úspěšný, přestože přišlo méně lidí než loni. Účastníci za 14 dní vypili skoro 7 milionů litrů piva a pořádně zaměstnali i policii a záchranáře.

Řízný zpěv, cinkot tupláků a stany přeplněné k prasknutí jsou pro Oktoberfest typické. Oproti loňskému ročníku ale Mnichov na pivní veselí letos přilákal o půl milionu lidí míň, a tak se toho i méně vypilo. 

„Měli jsme spoustu návštěvníků, 6 milionů a 400 tisíc lidí, což je slušná účast. Byli velmi hladoví a žízniví, takže obchodníci jsou spokojení. Organizátoři si nemůžou stěžovat,“ tvrdí ředitel Oktoberfestu Dieter Reiter. 

Za dvoutýdenní party položilo život 116 volů a 57 telat. Plné ruce práce měli i policisté. Zasahovali u víc než dvou tisíc případů a někdy to prý bylo na hranici možností. Záchranáři zase křísili přes 8 stovek opilců, kteří přebrali. 

„Když se sejde tolik lidí, kteří pijí alkohol, často dochází ke zraněním. Právě to nás zaměstnávalo nejvíc. Když někdo dostane do hlavy tuplákem, bývají zranění vážná,“ vysvětluje mluvčí mnichovské policie Wolfgang Wenger. 

Organizátoři pomalu připravují výroční 180. Oktoberfest. Začíná za rok 21. září. Definitivní tečku za tím letošním už tradičně udělali bavorští myslivci.

179. Oktoberfest končí (zdroj: ČT24)