Podle průzkumů Romney dotahuje, podle některého dokonce vede

Washington – Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney díky úspěšné debatě minulý týden předstihl v preferencích svého soupeře Baracka Obamu. Podle průzkumu washingtonské organizace Pew Research Center dokonce vede o 4 procenta.

Mezi pravděpodobnými voliči vedl Romney před Obamou v poměru 49 ku 45 procentům. Sběr dat proběhl mezi 4. a 7. říjnem, tedy asi čtyři dny po první televizní debatě, ve které Romney bodoval. Konstruktivně kritizoval Obamu, zatímco ten nevyužil Romneyho slabin. Romneyho čtyřprocentní náskok je v rámci statistické chyby.

Mezi registrovanými voliči byla situace vyrovnaná, když oba kandidáti měli podporu 46 procent. V září měl u pravděpodobných voličů Obama v tomto průzkumu náskok devíti procent. 

Nárůst Romneyho preferencí po debatě zaznamenaly i další ankety, které však stále ukazují těsné vedení Obamy nebo vyrovnané skóre. Podle v neděli zveřejněného průzkumu Ipsos vedl Obama 47 ku 45 procentům. 

Agentura Gallup v pondělí došla k závěru, že registrovaní voliči ve třech dnech po středeční debatě stejnoměrně podporovali oba kandidáty, kteří mají po 47 procentech preferencí. Rovněž pondělní průzkum serveru Politico ukázal Obamovo vedení 49 ku 48 procentům, zatímco průzkum Rasmussen Reports došel v pondělí k remíze 48 ku 48 procentům.

Biden vletí na Ryana

Pozornost se teď z Romneyho a Obamy přesouvá na chvíli i na oba jejich kandidáty na viceprezidenty, ti se totiž tento týden střetnou v první a také poslední televizní debatě. A vzhledem k tomu, že Obamovi se první debata příliš nevydařila, bude chtít zřejmě Joe Biden nasbírat co nejvíce bodů u voličů.

To předpokládá i protikandidát Paul Ryan. „Protože měli předtím takovou špatnou debatu, tak na nás určitě vletí. Jejich nová strategie nejspíš bude nazvat nás lháři, naházet na nás bahno,“ říká republikánský kandidát na viceprezidenta.

Televizní debata viceprezidentů se odehraje 11. října v Centre College v Danvillu v Kentucky.

Rozhovor s Igorem Lukešem (zdroj: ČT24)