KLDR má raketu, která doletí do USA

Soul/Pchjongjang - Severní Korea oznámila, že dokáže zasáhnout území Spojených států mezikontinentální raketou. Odborníci ale zprávu označují spíš za blafování. Naopak morálka severokorejské armády spíše upadá, před několika dny ze Severní Koreje utekl další voják. Podle jihokorejského tisku je to od letošního srpna už třetí případ.

Podle prohlášení Pchjongjangu „jeho strategické rakety mají v dosahu úderu nejen základny amerických imperialistických sil a sil loutkových států na korejské půdě, ale také Japonsko, ostrov Guam a americkou pevninu“. KLDR podle všeho vyvíjí raketu dlouhého doletu. 

Raketa Tepodong-2

Dvoustupňová balistická střela s dosahem až 15 tisíc kilometrů. Severokorejské raketové zkoušky z dubna 2009 a z dubna 2012 ale selhaly.

KLDR přitom tvrdila, že vypouští do vesmíru družici, podle USA a dalších zemí se ale ve skutečnosti jednalo o zkoušku rakety dlouhého doletu.

Komunistická KLDR mimo to disponuje střelami krátkého a středního doletu a na jižního souseda rovněž míří severokorejské dělostřelectvo. 

Hrozby přicházejí dva dny poté, co Soul v neděli oznámil, že dostal povolení více se vyzbrojit. Umožní mu to zmírnění dohody se Spojenými státy, Soul tak bude moci ztrojnásobit dosah jihokorejských raket. Předchozí bezpečnostní dohoda Jižní Koreje a USA omezovala dolet střel na 300 kilometrů, teď budou mít dosah až 800 kilometrů. 

KLDR dohodu odsoudila jako „další spiknutí pána a jeho poskoka s cílem vystupňovat napjatou situaci na Korejském poloostrově do extrému… a rozdmýchat válku“.

V poslední době se ale Severní Korea potýká s dezercemi svých vojáků. Od letošního srpna přeběhli nejstřeženější hranici na světě již tři. Naposledy uprchl severokorejský voják z KLDR před několika dny. Podle jihokorejské armády dezertér při útěku zastřelil dva své nadřízené. Jiný voják překonal hranice v jejich západním úseku a další na východní straně, uvádí. Dezertéři přitom tvrdí, že v poslední době vážně poklesla disciplína v severokorejské armádě.