Půlstoletí starý rekord v seskoku zatím nepadl - kvůli počasí

Rosswell (USA) - Povětrnostní podmínky dnes prozatím zabránily Rakušanovi Felixi Baumgartnerovi posunout hranice lidských možností. Pokus o seskok z rekordní výšky více než 36 tisíc metrů a překonání rychlosti zvuku volným pádem mu zhatil příliš silný vítr na základně Roswell v americkém Novém Mexiku. Rekordní skok byl odložen třikrát a následně odvolán. Další příležitost by se mohla naskytnout ve čtvrtek.

Baumgartner chce jako první překonat volným pádem rychlost zvuku. Unikátní balon ho vynese desítky kilometrů nad povrch Země, kde nikdo před ním v balonu nebyl. Odtud má Baumgartner skočit jen s padákem na zádech. Nejde jen o výškový rekord: hlavní je během volného pádu překonat hranici zvuku - 1 127,6 kilometru v hodině. Padák se mu má otevřít až ve výšce kolem 1 500 metrů. Nejde ani o kaskadérský kousek. Zkušenosti z projektu mají sloužit ke zlepšení bezpečnosti astronautů. Sám Baumgartner absolvoval už 2 500 seskoků z letadel, budov nebo skal. Kariéru chce podle svých slov ukončit právě rekordním skokem z hranice vesmíru.

„Podniknout něco takového, zlomit rychlostní rekord, překonat Joea Kittingera, to byl můj sen od dětství,“ říká Baumgartner. Právě americký letec Kittinger ví, jaké je padat z takové výšky. Od 16. srpna 1960 drží světový rekord skokem z výšky 31 330 kilometrů. Teď je z něj poradce a jako jediný má právo s Felixem mluvit během letu. V červenci byl svědkem toho, jak Baumgartner zůstal jen kilometr pod jeho letitým výkonem.

Třiačtyřicetiletý bývalý příslušník rakouské armády a pilot vrtulníku se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. Letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Projekt Red Bull Stratos se připravoval sedm let. Pilot má opustit balon v 36 kilometrech, což je třikrát výš, než létají dopravní letadla. Stačí jediná prasklina ve skafandru a jeho kůže shoří, krev v těle se uvaří.

Rakušan by se také měl stát rekordmanem ve výšce, jíž dosáhl s balonem. Časem kolem 5,5 minuty by chtěl dosáhnout i nejdelšího volného pádu. Seskok by však měl přispět také k novým poznatkům v lékařství.