Masrí odmítá vinu, proces s ním začne za rok

New York - Radikální muslimský duchovní abú Hamza Masrí před americkým soudem odmítl obvinění z podpory teroristické sítě al-Káida. Pokud by ho soud shledal vinným, hrozí mu doživotí. Soud stanovil zahájení procesu na 26. srpna příštího roku.

Abú Hamza Masrí, který u soudu vystupuje pod svým rodným jménem Mustafá Kamál Mustafá, je v USA obžalován z podpory teroristické sítě al-Káida. Je podezřelý, že se mezi lety 1998 až 2000 pokoušel v americkém státě Oregon založit výcvikový tábor pro teroristy a zajišťoval finance pro al-Káidu a afghánský Taliban, kterému prý také obstarával nové bojovníky. Stejně tak se prý podílel na zajímání rukojmích v Jemenu. V 90. letech vedl mešitu v londýnském Finsbury Park, kterou navštěvovala řada extremistů. Byl mezi nimi Zacarias Moussaoui, který se podílel na přípravě útoků z 11. září 2001 v USA, a Richard Reid, který se pokusil vyhodit do povětří linkové letadlo za pomoci nálože v botě.

Čtyřiapadesátiletého Masrího deportovala do USA minulý týden Británie, vydání radikálního duchovního nakonec musel potvrdit i Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Společně s Masrím byli do USA převezeni také další čtyři islámští extremisté.