Vesmírný let SpaceX: Sokol v problémech, Drak naštěstí ne

Washington - Závada na jednom z motorů rakety Falcon 9 americké firmy SpaceX způsobila, že nedopravila na oběžnou dráhu satelit společnosti Orbcomm. Soukromá vesmírná loď Dragon, kterou Falcon 9 vynesl při stejném startu, ale plánované dráhy dosáhla a odpoledne se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Astronauti Sunita Williamsová a Akihiko Hošide nepilotovanou vesmírnou loď zachytili pomocí robotické paže orbitálního komplexu a připojili ji ke spodní části modulu Harmony.

Jeden z devíti motorů Falconu 9 se 90 vteřin po startu rakety vypnul, protože v něm náhle poklesl tlak. Zbývající motory pak pracovaly déle, aby výpadek vyrovnaly. Zatímco Dragona se podařilo dostat na určenou oběžnou dráhu, satelit OG2 firmy Orbcomm skončil o několik set kilometrů níž, než se plánovalo. Technici Orbcommu nyní zjišťují, zda je možné dopravit satelit na jeho plánovanou dráhu pomocí jeho vlastního motoru.

Dragon je připojen ke stanici, poklop oddělující obě části ale bude podle NASA otevřen až ve čtvrtek. Náklad bude vyložen během několika dalších dní. Převážnou část tvoří zásoby pro posádku komplexu, včetně mrazáku na dopravu vzorků pro vědecké experimenty mezi Zemí a ISS. Při nynějším letu byl plný vanilkové zmrzliny pro astronauty. Nechybí ale ani materiál potřebný pro experimenty na oběžné dráze. Na palubě tak je například rostlina huseníček rolní, na níž chtějí astronauti studovat růst buněk v podmínkách mikrogravitace.

Dragon je první soukromé plavidlo, které slouží k zásobování ISS. Na stanici dopravilo přes 450 kilogramů nákladu. U orbitálního komplexu bude kosmická loď kotvit do konce října, na Zemi se pak vrátí s 330 kilogramy materiálů z pokusů prováděných na oběžné dráze a s 230 kilogramy už nevyužívaného vybavení stanice.

Dragon je nyní pro Američany jediným dopravním prostředkem k ISS. Nynější mise je prvním z plánovaných 12 zásobovacích letů během čtyř let, které si NASA u SpaceX za 1,6 miliardy dolarů objednala. Do konce roku by soukromá loď měla ke stanici zamířit ještě jednou. Současná mise s označením CRS-1 navazuje na zkušební let, který Dragon podstoupil v květnu. Tehdy si tato loď připsala historickou premiéru, když se jako vůbec první soukromé kosmické plavidlo spojila s ISS. SpaceX v současnosti vyvíjí také verzi, která by mohla vynášet na oběžnou dráhu kolem Země lidskou posádku.