Ve Francii rozbili nebezpečnou buňku radikálních muslimů

Paříž - Sklad zbraní a látek na výrobu výbušnin objevila francouzská policie v garáži v Torcy na předměstí Paříže. Chemikálie patří podezřelým radikálním islamistům, které zadržela už o víkendu na různých místech Francie. Nebezpečný materiál policie zabavila a státní zástupce chce prodloužit vazbu pro jedenáct zadržených. U jednoho z nich se našel i seznam židovských skupin v oblasti Paříže.

Podle francouzské justice se podařilo rozbít extrémně nebezpečnou islámskou buňku. Zadržení jsou vyslýcháni a očekává se jejich brzké obvinění. Jde o Francouze, kteří nedávno přestoupili na islám.

Zátah francouzské policie
Zdroj: ČTK/AP/Thibault Camus

K rozbití údajné teroristické sítě došlo v rámci vyšetřování útoku proti židovskému obchodu s potravinami v Sarcelles u Paříže. Dva maskovaní muži hodili 19. září do obchodu granát, jehož výbuch zranil čtyři lidi. Na úlomku granátu se našla DNA 33letého muže, kterého policie zastřelila poté, co při sobotním zatýkání ve Štrasburku vytáhl na policisty revolver. Francouzský socialistický prezident François Hollande v neděli ujistil veřejnost, že proti extremismu a antisemitismu bude razantně bojovat.