Žalobci si musí ujasnit, po kom vlastně chtějí odškodné za Madonnin koncert

Petrohrad - Petrohradský soud odročil na 25. října projednávání žaloby skupiny místních obyvatel, kteří po zdejším srpnovém koncertu Madonny žádají mnohamilionové odškodné. Zástupci dvou žalovaných místních hudebních společností totiž upozornili, že jejich firmy s koncertem neměly nic společného, a Madonnini právníci vůbec nebyli přítomni. Soud nařídil žalobcům, aby upřesnili, na koho vlastně jejich požadavek směřuje.

Žalujících devět občanů Petrohradu tvrdí, že utrpěli morální újmu, když Madonna při koncertu zneužila církevních symbolů a když se z pódia zastala homosexuálů. Žádají proto odškodné ve výši 333 milionů rublů (asi 210 milionů korun); polovinu vysouzené sumy by prý věnovali do petrohradského městského rozpočtu a druhou polovinu by zaslali dětským domovům a školám. Text žaloby byl přeložen do angličtiny a zaslán Madonně. Není ale známo, že by se zpěvačka ke kauze vyjádřila.

Mezi žalovanými byly uvedeny dvě petrohradské hudební společnosti, jejichž zástupci sice dnes do soudní síně přišli, ale prohlásili, že jejich firmy se na sporném koncertu nepodílely. Nic na tom prý nemění skutečnost, že tyto firmy formálně patří do sdružení PMI, které Madonninu show zajišťovalo. Soudkyně poté rozhodla o dvoutýdenním odročení a vybídla žalující stranu, aby si udělala jasno, vůči komu vlastně nárok na náhradu škody vznáší.

Součástí žaloby jsou videozáznamy z koncertu, na nichž je údajně vidět, jak Madonna tancuje po pravoslavném kříži a vyzývá fanoušky, aby pozvedli ruce s růžovými náramky a projevili respekt a lásku ke komunitě gayů a leseb. Právníci hudebních firem nevyloučili, že vznesou protižalobu kvůli nelegálnímu pořízení obrazového záznamu vystoupení, a tedy kvůli porušení autorských práv.