Energický Biden demokratům napravil dojem z předvolebních debat

New York/Danville (Kentucky) - Televizní debata kandidátů na viceprezidenta Spojených států dopadla podle mnohých komentátorů minimálně vyrovnaně. Činil se především zástupce demokratů a nynější viceprezident země Joe Biden. V 69 letech byl o 27 let mladšímu Paulu Ryanovi více než zdatným oponentem - ve čtvrtečním klání působil energickým a často i agresivním dojmem. Na výroky svého republikánského soupeře nezřídka reagoval shovívavými či nevěřícnými úsměvy. Teoreticky tak mohl vyrovnat náskok republikánů poté, co minulý týden v diskuzi kandidátů na prezidenta zastínil republikán Mitt Romney současného prezidenta Baracka Obamu.

Podle bleskového průzkumu televize CNN ale Bidenův konfrontační styl mohl voliče odradit - právě kvůli němu prý vyhrál o 4 procenta v očích respondentů republikán Ryan. Mezi hlavní témata diskuse patřily daně, zdravotní péče, zejména ale zahraniční politika včetně krize kolem íránského jaderného programu, situace v Libyi a Sýrii či válka v Afghánistánu.

Dynamický Biden působil během debaty jako opak prezidenta Baracka Obamy, který během diskuse se svým republikánským vyzyvatelem minulý týden vypadal nepřítomně až ospale. Na Ryanova slova často reagoval rozčarovaně, záhy po získání slova naopak nasadil ostrý argumentační styl. Podle některých televizních komentátorů ale Biden své nasazení lehce přehnal. Jejich názory podpořil i první bleskový průzkum, který přinesla stanice CNN. Republikán podle něj nad Bidenem vyhrál v očích 48 procent respondentů, zatímco Biden u 44 procent. Statistická chyba u šetření činí pět procent, výsledek tak podle stanice může být v zásadě vyrovnaný.  

Biden také často svému soupeři skákal do řeči, což bylo z druhé strany opětováno, a některé části diskuse tak byly značně nepřehledné. Viceprezidentovi se ale vůči Ryanovi zahnanému místy do defenzivy dařilo i argumentačně. Když republikán kritizoval stimuly na podporu ekonomiky přijaté na začátku Obamovi vlády, namítl, že mu Ryan sám poslal hned dva dopisy požadující peníze do svého volebního okrsku.

Igor Lukeš, profesor Bostonské univerzity:

„Na CNN sice je průzkum, ve kterém mírně vyhrál Ryan, ale myslím, že nejsem zdaleka sám, kdo si myslí, že ta debata byla naprosto vyrovnaná. Biden nenechal od počátku nikoho na pochybách, že přišel bojovat, a Ryan velmi dobře argumentoval. Tak podnětnou diskuzi jsem za svůj život snad nikdy neslyšel.“

Zahraniční politika - diskuze o Íránu, Afghánistánu i Sýrii 

Velkou část debaty vyplnily přestřelky o zahraniční politice. Republikán Ryan současné administrativě vyčetl mlžení kolem nedávného incidentu v Libyi, při kterém zemřel velvyslanec Chris Stevens a další tři Američané, i údajně slabý postup vůči Íránu. Biden ale namítl, že nynější sankce vůči Teheránu jsou účinné a tamní režim je ve stále větší mezinárodní izolaci. „Válka by měla být až poslední možností,“ řekl a dodal, že íránský režim je od získání jaderné zbraně ještě hodně daleko. Ryan mu ale oponoval, že jaderný Írán by byl ještě horší než další válka.

Biden uměl najít slabiny

Bidenovi se na rozdíl od Obamy v diskuzi z minulého týdne dařilo vnášet do debaty slabá místa republikánské kandidátky, jako jsou Romneyho výroky označující 47 procent Američanů za lenochy závislé na vládě. Varoval také před tím, že republikáni chtějí omezit přístupnost zdravotní péče a snížit daně bohatým na úkor střední třídy.

Viceprezidentské debaty obvykle ve Spojených státech nemají příliš velký dopad na vlastní výsledek voleb. Letošní ale provázela velká pozornost kvůli překvapivě slabému výkonu nynějšího prezidenta v diskuzi s Romneym. Biden měl za úkol znovu oživit demokratický tábor, Ryan zase nepokazit dynamiku, kterou před týdnem nabral Romney. Podle prvních ohlasů oba v zásadě uspěli.

Pro kandidáty na viceprezidenta to byla první a jediná předvolební debata. Obama s Romneym se utkají ještě dvakrát. Další prezidentská debata se uskuteční 16. října v Hempsteadu ve státě New York a poslední 22. října ve floridském městě Boca Raton. Prezidentské volby se v USA konají 6. listopadu.