Podle Hollanda by měly africké státy zasáhnout v Mali

Paříž - Francouzský prezident François Hollande podporuje zásah afrických zemí v severním Mali ovládaném radikálními islamisty. Hollande chce, aby se případná intervence uskutečnila pod hlavičkou OSN. Sám rezoluci mezinárodnímu společenství navrhne. Islámští radikálové s vazbami na al-Káidu ovládli severní Mali v době politické krize letos v březnu.

Francouzský prezident se k tématu vyjádřil krátce před svou první cestou do Afriky. Šéf Elysejského paláce vyjádřil přesvědčení, že v nejbližších dnech pro příslušnou rezoluci získá mezinárodní podporu, protože mezinárodní společenství společně bojuje proti terorismu. „Domnívám se, že Rada bezpečnosti bude chtít vyslat tuto intervenční sílu, ale musí být zcela jasno v tom, že rozhodnutí je na Afričanech,“ prohlásil Hollande. 

Islamisté ovládli Mali po březnovém vojenském puči

Islamisté ovládli severní Mali v době politické krize po březnovém vojenském puči v africké zemi, která byla do roku 1960 francouzským koloniálním územím. Tamní islámští radikálové mají vazby na severoafrickou větev teroristické sítě al-Káida a prosazují vládu podle islámského práva šaría. 

Vláda Mali už v září vyzvala OSN k okamžitému schválení mandátu mezinárodních vojenských sil na svém území, které by měly obnovit kontrolu nad severem země. Mali a blok západoafrických států ECOWAS se mezitím předběžně dohodly na podmínkách rozmístění afrických vojenských sil na maliském území. 

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius už v červenci prohlásil, že zahraniční intervence v Mali je pravděpodobná. Fundamentalističtí islamisté, salafisté z organizace Ansar Dine (Ochránci víry), tehdy systematicky ničili památky ve starobylém městě Timbuktu. Jejich počínání mezinárodní společenství odsoudilo.