V Afghánistánu zabito šest lidí, včetně příslušníka NATO

Kábul - Šest osob včetně příslušníka Severoatlantické aliance přišlo o život při sebevražedném atentátu v jihoafghánské provincii Kandahár. K útoku se přihlásilo extremistické hnutí Taliban. Nejméně 16 lidí zahynulo také při útoku sebevražedného atentátníka v severozápadním Pákistánu. Další tři desítky lidí utrpěly zranění.

Atentátník odpálil nálož na svém těle u kontrolního stanoviště před budovou tajné služby v kandahárském okrese Marúf. Čtyři důstojníci jsou mrtví a čtyři zranění. Zahynul také voják koaličních sil a jeden civilista. Agentura AP dále napsala, že v sousední provincii Zábul byli při dvojitém výbuchu zabiti dva policisté. Policejní vozidlo najelo na pozemní minu. Když mu na pomoc přispěchali policisté, vybuchla další nálož.     

Při sebevražedném útoku na severozápadě Pákistánu 16 mrtvých

Nejméně 16 lidí zahynulo při útoku sebevražedného atentátníka v severozápadním Pákistánu. Další tři desítky lidí utrpěly zranění. Cílem útoku byl údajně místní mírový výbor, respektive příslušníci provládních milicí. K zodpovědnosti za akci se ale zatím nikdo nepřihlásil.

Atentátník odpálil nálož v automobilu na rušném tržišti ve městě Dará Adam Khél. Vzhledem k velkému počtu zraněných se úřady obávají, že počet mrtvých bude stoupat. Podle agentury AFP není jasné, kolik členů mírového výboru exploze zabila, velké množství obětí zřejmě tvoří kolemjdoucí. 

Mírový výbor tvoří bývalí bojovníci extremistického hnutí Taliban, kteří vytvořili milice pod velením místní rady kmenových stařešinů na pomoc vládním silám v boji proti povstalcům. Město Dará Adam Khél leží mezi Péšávarem a Kohátem na poloautonomním kmenovém území. Dějištěm sebevražedných atentátů i útoků talibanských ozbrojenců se stalo již několikrát.