Írán ustupuje. Přijme uran ze zahraničí.

Teherán - Írán chce ustoupit v obohacování uranu výměnou za palivo pro reaktor. Pokud dostane záruky o dodávkách paliva pro výzkumný reaktor v Teheránu, začne vyjednávat o ukončení obohacování uranu na vyšší úroveň. Prohlásil to mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramín Mehman-parast. Írán se kvůli sankcím západních států potýká s vysokou inflací a prudkým pádem své měny. Evropská unie má v pondělí své sankce ještě zpřísnit.

Jaderné rozhovory, které s Íránem vedou stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo, jsou zablokovány od dubna. Írán při nich odmítl ustoupit od obohacování uranu, což je technologie, která ho může dovést až k výrobě atomové bomby. Írán ale popírá, že o něco takového usiluje. 

Před dvěma lety Íránci zvýšili obohacování uranu až na 20 procent, což je úroveň potřebná pro výzkumný reaktor v Teheránu. Tamní středisko se zabývá výzkumem v jaderné fyzice, elektronice, jaderné chemii, radiobiologii a v jaderném inženýrství. Íránský ministr zahraničí Alí Akbar Sálehí tento týden pro německý časopis Der Spiegel řekl, že je připraven dobrovolně omezit obohacování výměnou za to, že svět uzná jeho právo na tuto technologii a zajistí dodávky jaderného paliva.  

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii má Írán zřejmě 90 kilogramů uranu obohaceného na 20 procent. Pro další obohacování na úroveň potřebnou k výrobě zbraně je ho zapotřebí 200 až 250 kilogramů. Izrael odhaduje, že Íránci jsou schopni mít do léta 2013 dostatek obohaceného uranu k výrobě první bomby.