Izraelské letectvo při likvidačních útocích zabilo tři radikály

Gaza - Izraelské letectvo zabilo při dvou cílených útocích v pásmu Gazy tři islámské radikály. Jedním z nich byl vůdce místních salafistů, Jordánec Hišám Saidíní. Zraněni byli dva lidé, z nichž jeden byl dvanáctiletý Palestinec. Dle prohlášení izraelské armády Saidíní připravoval teroristický útok.

Během prvního náletu Izraelci trefili Saidíního a dalšího radikála jedoucí na motorce v uprchlickém táboře Džabálija na severu pásma. Další útok mířil rovněž na jedoucí motocykl v Chán Júnisu jižně od Gazy. Jezdec při něm byl zabit.

Hišám Saidíní, který byl znám rovněž pod jménem abú Valíd Makdisí, vedl salafistickou skupinu Tavhíd a džihád. Salafisté hlásají návrat k islámu v podobě, v jaké ho uznávali předci, a součástí jejich učení je také džihád - svatá válka vedená za účelem šíření islámu.

Izraelci tvrdí, že Saidíní plánoval útok, který měl být spáchán na izraelské hranici s Egyptem. Zapojeni do něj měli být další radikálové z pásma Gazy. Izrael Saidínímu připisuje také nedávné raketové útoky na jih Izraele. Palestinci v minulých dnech tyto útoky obnovili, v pátek jedna z raket vybuchla u budovy v izraelském městě Netivotu, ale nikoho nezabila ani nezranila.

Izraelci většinou na tyto útoky reagují rychlou odvetnou akcí. Jednou z nich bylo sobotní bombardování výcvikového tábora vojenského křídla hnutí Hamas. Při tomto náletu nebyl nikdo zraněn ani zabit.