Ve Francii se podařilo odhalit jednu z největších drogových kauz

Paříž - Francouzská a švýcarská policie pozatýkala 20 lidí, včetně zástupkyně starosty jedné pařížské městské části. Všichni byli obviněni z prodeje drog a praní špinavých peněz. Údajně jde o největší podobný případ v dějinách Francie. Organizovaná síť si prodejem marihuany vydělala až 40 milionů eur. Ty měla následně vyprat za pomoci vysoce postavených úředníků.

Vyšetřování praní špinavých peněz z obchodu s drogami dovedlo francouzskou policii až do domu zástupkyně starosty z jedné z pařížských městských částí Florence Lamblinové. Uvnitř našli policisté desítky tisíc eur a tvrdí, že na radnici si je nevydělala.

Yves Contassot, poradce na radnici 13. pařížského městského obvodu

„Byla (Florence Lamblinová) součástí zločinecké sítě nebo s ní manipulovali, a nebo prostě využili jejího jména? Nic z toho nevím a před vynesením nějakého soudu si raději počkám na více důvěryhodných informací.“

Mafie chtěla legalizovat až 40 milionů eur

Skupina měla pašovat marihuanu z Maroka přes Španělsko do Paříže a vydělané špinavé peníze pak prát. Údajně šlo až o 40 milionů eur. Lamblinová po svém zadržení rezignovala, ovšem vinu odmítá. 

„S obviněním, kvůli kterému ji zatkli, tedy s praním špinavých peněz, nemá nic společného. Kdybyste moji klientku znali, věděli byste, že je to omyl,“ tvrdí právník Florence Lamblinové Jérome Boursican.

Podle agentury AFP jde o největší případ vyšetřování praní špinavých peněz z obchodu s drogami, jaký Francie zažila. Police věří, že se do kriminální sítě zapletla i řada vysoce postavených úředníků. Kromě Francie se zatýkalo taky ve Švýcarsku. Tamní policie navíc vyšetřuje tuto finanční skupinu se sídlem v Ženevě.

Největší odhalené praní špinavých peněz ve Francii (zdroj: ČT24)