Syrské letectvo mělo použít tříštivé bomby

Damašek - Syrská armáda opět přešla do protiútoku proti povstalcům, aby si vydobyla ztracené pozice v provincii Idlib. Organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) zároveň oznámila, že syrské letectvo minulý týden při bojích o strategické město Maarat an-Numán použilo tříštivé bomby.

Steve Goose z HRW

„To, do jaké míry Sýrie pohrdá civilisty, se projevuje při leteckých operacích, při nichž se v obývaných zónách používá tříštívá munice. Většina zemí tyto zbraně zakázala a Sýrie by měla tuto naslepo mířící munici, která zabíjí a mrzačí, přestat používat.“

Organizaci pro lidská práva Human Rights Watch znepokojilo video zveřejněné syrskou opozicí. Je na něm vidět, jak s nevybuchlými tříštivými bombami manipulují děti. Sýrie ale nepodepsala úmluvu o zákazu kazetové (tříštivé) munice z roku 2008. Dokument zakazuje výrobu, skladování i používání těchto zbraní.

Tříštivé bomby měly být použity v několika případech

Podle HRW armáda tyto bomby použila v provinciích Idlib, Aleppo, Homs, Latákíja a také v Damašku. Opírá se většinou o výpovědi svědků. Obyvatel Idlibu řekl, že 9. října viděl, jak posádka vrtulníku shodila bombu, která se rozdělila na dva kusy a vypadlo z ní několik malých bomb. Následoval velký výbuch a po něm několik menších.

V blízkosti Maarat an-Numánu se stále bojuje, protože ten, kdo ovládá toto město, má také v rukou dálnici mezi Damaškem a Aleppem. Pro armádu je to nenahraditelná trasa pro zásobování jednotek na severu a pro přesun posil. Opozice město minulý týden dobyla, ale vojsko k němu poslalo další jednotky.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) má syrská armáda stále větší ztráty - ze 180 obětí sobotních bojů prý více než 60 byli vojáci.

Ankara zakázala syrským civilním letadlům využívat turecký vzdušný prostor

Sílí také napětí mezi Sýrií a Tureckem. Ankara dnes zakázala syrským letadlům využívat turecký vzdušný prostor. Sýrie obdobné opatření vůči tureckým letadlům přijala v sobotu. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu zdůvodnil rozhodnutí  tím, že Sýrie zneužívala civilní letadla pro přepravu vojenského materiálu. 

Turecko tento týden přinutilo v Ankaře přistát syrské civilní letadlo letící po trase Moskva-Damašek a údajně zabavilo ruskou munici, která prý byla v nákladním prostoru. Sýrie i Rusko tvrdí, že v žádném případě nešlo o zakázaný náklad.

Letadlo zadržené v Turecku
Zdroj: ČT24/ISIFA

Ankara v sobotu oznámila, že odklání trasy svých civilních letadel ze syrského vzdušného prostoru, protože má obavy o jejich bezpečnost. Pozdě večer pak Damašek zakázal tureckým letadlům syrský vzdušný prostor využívat. Davutoglu k tomu dnes řekl, že syrský zákaz „pro nás nemá žádný význam“.