Piloti tragického letu na Kamčatce byli opilí

Moskva - V krvi ruských pilotů, jejichž letoun An-28 se minulý měsíc zřítil na Kamčatce, byl při soudní pitvě zjištěn alkohol. Koncentrace alkoholu v krvi kapitána letounu podle vyšetřovatelů odpovídala lehkému stupni opilosti, v krvi druhého pilota střednímu stupni opilosti. Nehoda si vyžádala deset mrtvých.

Náčelník vyšetřovatelů ovšem upozornil, že na základě zjištění nelze jednoznačně tvrdit, že v okamžiku havárie byli piloti skutečně opilí. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, jak přítomnost alkoholu v krvi posádky mohla ovlivnit let a „jak se vůbec mohlo stát, že v takovém stavu letěli“.

Podle dřívějších informací se posádka vydala na pravidelný let bez důkladné prohlídky, lékaři se omezili jen na zběžnou kontrolu a piloti nepodstoupili test na alkohol, jak vyžadují pravidla. Na první pohled se však zdáli být v pořádku a střízliví.

Letoun z Petropavlovska-Kamčatského 12. září nedoletěl do cíle Palana, ale roztříštil se na svahu sopky Pjatibratka, zřejmě při pokusu o nouzové přistání. Při nehodě zahynulo deset lidí, včetně čtyřletého děvčátka. Čtyři cestující, včetně třináctiletého chlapce, přežili s těžkými zraněními. Oba piloti zahynuli.