Koza zahradnicí – ministryně školství opisovala

Berlín - Další člen německé vlády čelí výzvám k odstoupení kvůli údajnému opsání dizertační práce, tentokrát je to dokonce šéfka resortu školství Annette Schavanová. Už před časem se objevilo podezření, že v roce 1980 podváděla při doktorátu na düsseldorfské univerzitě. Týdeník Der Spiegel teď napsal, že to potvrdilo univerzitní šetření. Křesťanskodemokratická politička přitom hlasitě kritizovala stranického kolegu Karla-Theodora zu Guttenberga, který loni kvůli plagiátorství přišel o funkci ministra obrany i titul doktora.

Sama by měla dohlížet na to, aby bylo školství v pořádku, teď ale čelí podezření, že podváděla. Německá ministryně školství Annette Schavanová podle odborného posudku düsseldorfské univerzity opsala doktorskou práci, díky které v roce 1980 získala doktorský titul. 

Podle posudku, na který se odvolává list Der Spiegel, dizertační práce nazvaná Osoba a svědomí jasně vykazuje znaky plagiátorství. „Záměr podvádět lze konstatovat nejen s ohledem na obecné vzory celkového obrazu, ale i na základě specifických znaků objevených na vícero místech,“ uvedl v hodnocení pro Univerzitu Heinricha Heineho profesor Stefan Rohrbacher. 

Ministryně však vinu odmítá. „V žádném okamžiku práce na mé dizertaci jsem se nepokoušela podvádět,“ tvrdí. „Teď mi nezbývá nic jiného než se bránit. Nic si ale nenechám líbit,“ slíbila Schavanová.

Annette Schavanová
Zdroj: ISIFA/Adam Berry/Getty Images

Podezření, že práci opsala, padlo na ministryni už dřív, když ji z opisování obvinil blogger. Teď se zřejmě jeho obvinění potvrdilo. Odborný posudek ještě tento týden probere promoční výbor filozofické fakulty. Ten navrhne vedení školy, zda političce titul odebrat, či ne. 

Podezření vůči Schavanové je pikantní nejen tím, že řídí resort školství a vědy, ale i proto, že patřila k nejtvrdším kritikům někdejšího ministra obrany Karla-Theodora zu Guttenberga, který loni kvůli prokázanému plagiátorství odstoupil z funkce a přišel i o titul doktora práv. 

I proto opozice vyzvala Schavanovou k rezignaci. „Paní ministryně používala vůči panu zu Guttenbergovi přísná měřítka. Teď musí ukázat, zda tato měřítka uplatňuje i vůči sobě,“ vyzval ji parlamentní předák sociálních demokratů (SPD) Thomas Oppermann.