Clintonová zachraňuje Obamu, převzala odpovědnost za útok v Benghází

Washington – Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přijala odpovědnost za útok na americký konzulát v libyjském Benghází, při kterém zahynul 11. září velvyslanec Christopher Stevens. Republikáni kritizovali vládu za reakci na incident. Očekává se, že téma ochrany amerických ambasád se objeví i v dnešní druhé televizní debatě prezidentských kandidátů Obamy a Romneyho. I proto Clintonová přišla s tímto prohlášením. „Chci se vyhnout tomu, aby na tom někdo získával politické body,“ řekla. ČT24 odvysílá ve 3:00 v noci z úterý na středu druhou televizní debatu prezidentských kandidátů.

Clintonová trvá na tom, že prezident Barack Obama ani viceprezident Joseph Biden se nepodíleli na rozhodování o zabezpečení konzulátu v Benghází. Tady 11. září při přestřelce zemřel americký velvyslanec. Americká ministryně zahraničí za to přijala odpovědnost. Chce tak zamezit vlně kritiky, která se snesla na Obamovu hlavu. 

Republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney prohlásil, že incident v Benghází je důsledek podle něj slabé Obamovy zahraniční politiky a že vláda americké diplomaty dostatečně nechránila. 

Romney se pustil i do demokratického kandidáta na viceprezidenta. Joe Biden v debatě se svým rivalem Paulem Ryanem tvrdil, že administrativa neměla žádné požadavky, aby zvýšila bezpečnostní opatření na úřadu v Libyi. Jenže Romney se odvolává na úředníka, podle kterého to bylo prý jinak. Vláda údajně obdržela opakovaně požadavky, aby lépe zabezpečila bezpečnost amerických diplomatů. 

Stejně tak republikáni v Kongresu kritizovali ministerstvo zahraničí za údajně špatné zabezpečení konzulátu, přestože v loňském rozpočtu seškrtali výdaje ministerstva na bezpečnost diplomatických úřadů. 

Zahraniční politika bude hlavním tématem druhé prezidentské televizní debaty, ve které se dnes Obama s Romneym utkají na univerzitě v Hempsteadu v New Yorku. Obama musí přitom dohnat ztracené body, o které přišel v první pro něj ne příliš vyvedené debatě. Romney ho v otázce ekonomiky v poslední diskusi převyšoval, ovšem v zahraniční politice zřejmě nebude tak silný v kramflecích. Dalo by se tak usuzovat z jeho zahraniční cesty po světě, na které se dopustil hromady přešlapů.