Znásilnění Japonky americkými vojáky otevřelo staré rány

Tokio - Japonská policie zadržela dva americké vojáky kvůli podezření ze znásilnění ženy na ostrově Okinawa. Podle tamního ministra obrany jde o vážný zločin. Spojené státy slíbily vyšetřovatelům plnou spolupráci. Američané mají na Okinawě několik základen a přes dvacet tisíc mužů. Japonská veřejnost je silně proti tak velké vojenské přítomnosti na ostrově.

Případ v Japonsku znovu rozhýbal nejvyšší politické kruhy a zvedl odpor proti armádě Spojených států.

Dvojice amerických námořníků podle policie v úterý časně ráno přepadla a znásilnila japonskou dívku. Zraněnou ji pak nechali ležet na místě činu. „Toto je velmi vážná věc. Vláda Spojených států má zájem plně a ve všech ohledech spolupracovat s japonskými úřady při jejich vyšetřování,“ ujišťuje americký velvyslanec v Japonsku John Roos.

Otevřely se tak staré rány, které obyvatelé ostrova mají ještě v živé paměti – znásilnění dvanáctileté školačky z roku 1995 a čtrnáctileté dívky před čtyřmi lety. „Může se to opakovat tak dlouho, dokud na Okinawě budou americké základny. Vlády obou zemí musejí zajistit, aby k tomu nedošlo znovu,“ tvrdí obyvatel Okinawy.

Odpor proti 26 tisícům amerických vojáků na Okinawě je tak silný, že před dvěma lety přispěl k rezignaci japonského premiéra. Obyvatelé si také stěžují na nadměrný hluk a znečištěné životní prostředí u letecké základny. Obě země se už několik let bez valných výsledků dohadují na tom, jak a kam tisíce vojáků přesunout.

Japonci se bouří proti americkým vojákům v zemi (zdroj: ČT24)