Enigmu rozlouskli i Poláci - nejen Britové

Varšava – Polský Senát schválil zvláštní rezoluci oceňující práci polských matematiků, kteří se zasloužili o prolomení legendární nacistické šifry Enigma a přispěli k rozluštění válečných depeší. Varšavě se totiž nelíbí, že je tento úspěch přičítán prakticky výhradně Velké Británii. „Pokud si my Poláci nebudeme připomínat ten historický úspěch, nebude o něm vědět ani okolní svět,“ prohlásil předseda Senátu Bogdan Borusewicz.

Ze slavné operace Enigma má být podle Poláků do budoucna nikoliv britský triumf, ale oslava spojenců, kteří každý svým dílem přispěli k vítězství nad nacismem. Poláci od západních zemí dlouho požadovali uznání tří polských matematiků, kteří jako první v roce 1933 vyřešili kód Enigmy. V roce 1939, před německou invazí do Polska, která zahájila druhou světovou válku, předalo Polsko kód a dva přístroje bezplatně Británii a Francii. Poláci tvrdí, že nechtějí přepisovat historii, ale jen připomenout práci svých matematiků, kteří pro úspěšnou britskou operaci vytvořili důležitý základ. 

Enigma je nejznámější šifrovací stroj druhé světové války a byla klíčem k nacistickým depeším, díky němuž dokázali spojenci předvídat Hitlerovy kroky a urychlit jeho porážku. Rozluštění kódu totiž umožnilo spojencům odposlouchávat tajná vojenská sdělení nacistů týkající se navádění lodí, ponorek a vojenských jednotek na všech válečných frontách. Západní mocnosti tak měly během války velkou výhodu; účast Polska na dešifrování Enigmy však dosud opomíjely.

Šifrovací přístroj Enigma vypadá jako starý psací stroj, avšak kódy, které dokázal vyprodukovat, byly tak složité, že si Němci mysleli, že je nikdo nerozluští. Šifrování nakonec rozluštil tým tisíců odborníků, mezi nimiž byli šachoví mistři, matematici či úředníci civilní správy.

Polský matematik a kryptolog Marian Rejewski a jeho dva kolegové začali při šifrování používat moderní matematické postupy. Pět týdnů před napadením Polska v roce 1939 představili odhalený způsob dešifrování a kopii Enigmy členům britských a francouzských špionážních jednotek. Po vypuknutí války odjeli do Francie a následně do Velké Británie. Po skončení války se Rejewski vrátil do Polska, kde pracoval jako úředník. Svůj podíl na prolomení šifry odhalil až v roce 1967. O tajné operaci nevěděly ani rodiny kryptologů. „Nevěděla jsem, že to má takový význam a že se tom jednou bude tolik mluvit,“ řekla zpravodaji ČT Josefu Pazderkovi matematikova dcera Janina Sylwestrzaková.

Varšavu před nedávnem pobouřil i populární film o operaci Enigma. Hrdiny jsou v něm totiž výhradně Britové a jediným zrádcem je Polák. Už před 12 lety přitom britský princ Andrew symbolicky předal Polsku model kódovacího přístroje Enigma. Vyjádřil tak Polsku britské uznání a prohlásil, že by spojenci přísně tajný systém nikdy nerozluštili, kdyby nebylo talentu polských matematiků. Rozluštění kódu velkou měrou přispělo k vítězství spojenců ve druhé světové válce.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)