Papež k Pussy Riot: Byla to svatokrádež

Moskva - Papež Benedikt XVI. podpořil postoj ruské pravoslavné církve, podle níž se členky punkové skupiny Pussy Riot vystoupením v moskevské katedrále dopustily svatokrádeže. Vyjádřil také překvapení z reakcí některých médií, která se punkerek zastávala, uvedl úřad hlavy ruské pravoslavné církve patriarchy Kirilla, jehož představitel se s papežem setkal.

Za ruskou ortodoxní církev se proti aktivistkám ze skupiny Pussy Riot postavil i katolický papež Benedikt XVI. Pravoslavní to tvrdí na svých internetových stránkách. Mělo k tomu dojít během setkání se zástupcem moskevského patriarchátu Ilarionem, který má na starosti vnější diplomacii. 

„Bylo též zmíněno téma znesvěcování svatostánků v různých zemích a také projevy vandalismu v Chrámu Krista spasitele. Papež Benedikt XVI. vyjádřil solidaritu s pozicí ruské pravoslavné církve i překvapení z reakce řady médií na tyto události,“ stojí na stránkách zahraničního odboru ruské pravoslavné církve. 

Papež podpořil ruskou pravoslavnou církev (zdroj: ČT24)

Punkerky dostaly za punkovou modlitbu v pravoslavném chrámu dva roky vězení. Jedné z nich pak odvolací soud zmírnil trest na podmínku.

Ruská pravoslavná církev vyzvala krátce před odvolacím soudem punkerky k pokání za svatokrádež a znesvěcení kostela. Hudebnice odmítly přiznat vinu, neboť svůj protest považují za politický, ale věřícím se omluvily.

V Německu vyvolala silné protesty nominace Pussy Riot na Lutherovu cenu. Proti navržení vystoupili evangeličtí teologové, podle nichž byl protest rouhačstvím, ale i někteří politici. Odpůrci nyní usilují o zrušení nominace.