Všichni za všechny: Barroso, Schulz a Van Rompuy jedou pro Nobelovku

Brusel - Pro Nobelovu cenu za mír, kterou letos získala Evropská unie, pojedou v prosinci do Norska šéfové jejích hlavních institucí. Zatím ale není jasné, zda tradiční projev přednese šéf Evropské komise José Barroso, předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, nebo předseda Evropské rady Herman Van Rompuy, který bývá označován jako prezident EU.

Otázkou také zůstává, co se stane s peněžitou odměnou v přepočtu bezmála 23 milionů korun, kterou laureát prestižního ocenění dostává. Očekává se, že ji EU věnuje na charitu.

Svět se jméno letošního nositele Nobelovy ceny za mír dozvěděl minulý pátek. Norský Nobelův výbor, který o jejím udělení rozhoduje, unii vyznamenal za šíření demokracie v Evropě a za její dlouhodobou roli při sjednocování kontinentu. Rozhodnutí Nobelova výboru vyvolalo rozporuplné reakce. Zatímco zejména politikům v Bruselu udělalo radost, český prezident Václav Klaus označil udělení prestižního ocenění EU za tragický omyl.

Unijní prezident Van Rompuy dnes po zahájení summitu EU na Twitteru napsal, že udělení ceny unii je pro země „sedmadvacítky“ obrovskou poctou. Při té příležitosti vyzval šéfy států a vlád členských zemí unie, aby se zúčastnili prosincové ceremonie v Oslu. „Doufám, že všichni šéfové evropských států či vlád se budou moci zúčastnit oslav v Oslu v prosinci,“ podotkl Van Rompuy.

O tom, kdo bude vzhledem k množství lídrů unii na ceremoniálu vlastně zastupovat, se na sociálních sítích rozběhly často ironické debaty. I v reakci na ně švédská eurokomisařka Cecilie Malmströmová na Twitteru navrhla, aby cenu vyzvedlo 27 dětí, po jednom z každé unijní země. Její nápad ale zřejmě na úrodnou půdu nepadl.