Česko-slovenský kuplířský gang lákal dívky do Británie

Londýn - V Londýně skončil před soudem česko-slovenský gang kuplířů, který do Británie lákal mladé Češky. Šestičlenná skupina je násilím nutila k prostituci a k fiktivním sňatkům. Britsko-české vyšetřování zjistilo, že gang do Británie nalákal nejméně 30 dívek. Nejmladší z nich bylo 18 let. Místo slíbeného zaměstnání je ale v Británii čekala prostituce.

Britská státní zástupkyně popisuje systém gangu: „Matka a syn řídili prostituci a dívce říkali, jaké služby má nabízet. Klienti platili Herákovi, sama dívka žádné peníze nedostávala, jen jídlo a cigarety.“ 

Právě Eddezider Herák měl dívky i znásilňovat. Kuplířský gang začala policie vyšetřovat už v roce 2010. Praha loni v létě tři kuplíře vydala do Británie. Britská policie identifikovala mnoho dívek, které se staly obětí surového násilí. Skončily se zlomenýma nohama a některé i pobodané. 

Radim Kadlček, ústecké státní zastupitelství:

„Jednalo se o skupinu působící částečně v České republice, kde docházelo k rekrutování dívek ze sociálně slabšího prostředí, které byly následně odváženy na území Velké Británie.“

Gang si přitom za sídlo vybral stejný dům, ve kterém v 70. letech manželé Fred a Rosemary Westovi znásilnili a zavraždili 11 mladých dívek.

Oběti českých kuplířů se zapsaly mezi 946 odhalených případů nucené prostituce v Británii. Přesnou výši trestů zatím britský soudce nezveřejnil, během soudu se totiž ukázalo, že dva ze šesti obžalovaných se dopustili závažnějších zločinů. Jejich verdikt padne až příští rok na jaře.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)