Olympijská medaile pomůže hlavně pětileté Zuzance

Varšava – Charitativní dražba znovu připomněla Polákům londýnské olympijské hry. Jedna z nejpopulárnějších sportovkyň v zemi Zofia Noceti-Klepacká svůj závod ve windsurfingu už dopředu věnovala těžce nemocné pětileté dceři své sousedky – stejně jako výtěžek z prodeje bronzové medaile.

Zuzia Bobińská vypadá sice zdravě, trpí ale cystickou fibrózou – vážnou a zatím nevyléčitelnou nemocí, která postupně oslabuje plíce a trávení. Šestadvacetiletá Klepacká hned po návratu z Londýna rozběhla charitativní sbírku. Dárci dostanou trička, ten největší pak samotnou olympijskou medaili. „Je výjimečná, ale prodávám ji kvůli Zuzance, která ji víc potřebuje. Mně by se jen válela na poličce a k ničemu nebyla,“ říká Klepacká.

Dražba olympijské medaile vzbudila v Polsku velký zájem. Za dva měsíce vybrala Klepacká skoro půl milionu korun. Sbírku teď ukončila a medaili předá vítězné firmě. Hlavní vítězkou je ale malá Zuzia. Díky dobré léčbě má zatím energie dost, vybrané peníze jí podle lékařů pomohou vydržet zhruba pět let. Klepacká chce ale v podpoře malé sousedky pokračovat. Ví, že prognózy lékařů jsou nemilosrdné – holčičce dávají maximálně 15 až 20 let života.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Cystická fibróza je smrtelná dědičná nemoc, která postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu. Léčba se soustřeďuje zejména na dýchací ústrojí - inhalace, fyzioterapie a antibiotika. Nemocní užívají trávicí enzymy v kapslích, což pomáhá odstraňovat důsledky onemocnění. Jeho příčina je sice léčitelná, ale zatím nevyléčitelná.