Ruská opozice volí vedení, průběh voleb ale narušili hackeři

Moskva - Ruská opozice vybírá v internetových volbách své lídry. Přes 160 tisíc lidí se zaregistrovalo pro hlasování do takzvané Koordinační rady. Ta by měla mít celkem 45 členů a stát se jakýmsi stínovým parlamentem. Analytici se ale domnívají, že její vliv v Rusku bude malý. Kreml už oznámil, že hlasování bude ignorovat. Volby mezitím narušili neznámí hackeři. Opozice je zorganizuje i v neděli.

„Předpokládáme, že za tím stojí naši protivníci v Kremlu v širokém slova smyslu včetně speciálních služeb,“ řekl organizátor voleb Ilja Miščenko. Než se hackerům podařilo průběh voleb narušit, čtyři tisícovky lidí stihly hned po půlnoci hlasovat. „Hlasoval jsem v jednu v noci, to bylo vše v pořádku, ale nad ránem začaly velké problémy s přístupem k hlasování,“ podotkl opoziční aktivista Igor Vasiljev.

Podpora představitelů opozice slábne

Hlasování má určit, kdo povede rozdrobené protiputinovské hnutí. Opozice je totiž roztříštěná a její podpora slábne. Nedávné místní volby navíc drtivě prohrála, masové demonstrace se jí daří organizovat stále hůř.

Nejznámější tváře oponentů vlády Vladimira Putina doufají, že stínový parlament jejich hnutí oživí. „Opozice je mezi lidmi zdiskreditovaná a nepopulární. Rozhodli jsme se uspořádat volby, aby bylo jasné, kdo jsou ti lidé, jaká je jejich ideologie a co chtějí,“ prohlásil protikorupční blogger a opoziční aktivista Alexej Navalnyj.

V Moskvě se zatýkalo
Zdroj: EPA/MAXIM SHIPENKOV/ISIFA

Hlasovat je možné po celém Rusku, ale i z ciziny. Kandiduje celkem 211 lidí, mezi nimiž jsou studentští aktivisté, bloggeři nebo opoziční veteráni, jako je bývalý šachový velmistr Garri Kasparov a někdejší vicepremiér Boris Němcov.

Nikolaj Petrov, politický analytik, Carnegie Moscow Centre:

„Opoziční volby jsou užitečné. Ne kvůli tomu, že Navalnyj nebo další začnou mít větší vliv, ale proto, že jimi začala konstruktivní a vážně míněná diskuse o tom, co protestní hnutí chce.“

Většina Rusů se bojí riskovat

Ve 140milionové zemi je ale 160 tisíc zaregistrovaných voličů kapka v moři. Mimo velká města o internetových volbách téměř nikdo neví. Jen málo Rusů riskuje registraci, která je otevřeně protiputinovská.