V Libyi byl dopaden Kaddáfího mluvčí

Tripolis - Na kontrolním stanovišti ve městě Tarhúna jihovýchodně od metropole Tripolisu byl rok od konce občanské války zatčen bývalý mluvčí svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Zatčení „zločince“ Músy Ibráhíma potvrdil na svém účtu na síti Twitter místopředseda vlády Mustafá abú Šagúr.

„Músu Ibráhíma zatkly síly libyjské vlády,“ stojí ve stručném vládním prohlášení předaném novinářům. „Je převážen do Tripolisu, kde bude předán příslušným úřadům, které ho začnou vyslýchat.“

Už od rána se začaly šířit pověsti o zatčení Ibráhíma a dvou dalších exponentů svrženého Kaddáfího režimu. Zadrženi byli údajně při pokusu uprchnout z města Baní Valíd, bývalé bašty Kaddáfího režimu, kde už přes dva týdny svádějí boje vládní jednotky s milicemi.

Je to právě rok, co občanská válka skončila

Ibráhímovo zatčení připadlo na první výročí konce občanské války v Libyi. Válka vypukla z protivládních protestů ve městě Benghází v polovině února, trvala bezmála devět měsíců a vyžádala si 25 až 30 tisíc mrtvých.

Skončila zabitím dlouholetého libyjského vůdce Kaddáfího v Syrtě a vítězstvím povstalců, kteří s pomocí NATO dobyli celou zemi.