Houby v tunelu a trampolína na řece - nová tvář evropských měst

Londýn/Paříž – Evropské metropole chtějí svým obyvatelům a návštěvníkům ukázat vlídnější tvář a pracují na tom, aby se v nich lidé cítili o něco líp. Londýn plánuje přestavbu nevyužívané nadzemky a tunelů metra, Paříž chce zaujmout trampolínovým mostem.

Londýnská architektonická kancelář přišla s nápadem oživit staré a nepoužívané tunely ve městě. Takzvanou Pop Down – úzkokolejku, která až do roku 2003 sloužila pro přepravu pošty – navrhuje přetvořit na farmu s houbami a pěší promenádu.

Do soutěže o přetvoření veřejného prostoru v Londýně bylo přihlášeno 170 návrhů. A právě ten s žampionovou farmou měl největší ohlas. Jeho tvůrci se inspirovali v New Yorku, kdy byla podobně využita uzavřená část nadzemní dráhy.

Dalším zajímavým nápadem je přetvoření části Regent's kanálu na plovárnu. V parcích by mohly vznikat malé půjčovny knih. V bývalých docích Canary Wharf by mohly vyrůst plovoucí zahrádky a mokřady.

„Během olympiády se jasně ukázalo, že veřejné prostory v Londýně mohou být mnohem živější. Trvá velký zájem o to, vytvořit venku příjemnější a krásnější prostředí,“ komentuje zájem o „omlazení“ Londýna Penelope Curtisová z galerie Tate.

Pozadu nehodlají zůstat ani architekti v Paříži. Obdivovatelé slavné Eiffelovky si budou moct prohlédnout věž z úplně jiné perspektivy a navíc v pohybu – poslouží jim k tomu speciální most skládající se ze tří velikých trampolín. Cesta na druhou stranu Seiny bude podle autorů projektu velkou legrací.