Starosta Buschkowsky se s imigranty nemaže - přesto ho mají rádi

Berlín – O krachu takzvaného multikulturalismu hovoří ve své knize Heinz Buschkowsky, starosta jedné z etnicky nejpestřejších berlínských čtvrtí Neukölln. I když jeho kniha Neukölln je všude vyvolala nadšení i obvinění z rasismu, Buschowsky není žádný islamofob. Naopak mezi obyvateli své čtvrti je populární, i když prosazuje vlastní vizi soužití Němců a cizinců. Z problémového Neuköllnu se v neposlední řadě i díky němu postupně stává módní část německé metropole.

Berlínskou čtvrť Neukölln založili v 18. století čeští exulanti. Imigrantům patří i dnes, češtinu ale nahradila turečtina a arabština. S vlnou přistěhovalců přišla ghetta, pouliční zločin a drogy. Buschkowský proti nim nasadil vlastní recepty. Například tzv. městské matky, kterým říká šátkové komando. Víc než 300 nezaměstnaných žen z řad imigrantů proniká do rodin, které policii ani úředníkům neotvírají. Pomáhají dostat děti do školy nebo najít pro ně místo ve školce. Vtáhnout děti imigrantů do německé společnosti má povinná školka od 13 měsíců nebo školní obědy zdarma.

Heinz Buschkowsky
Zdroj: ČT24

Nejznámější německý starosta, který už 11 let stojí v čele jedné z nejproblémovějších částí země, se silných slov nebojí. Multikulturalismus považuje za zkrachovalou romantiku a mladé lidi na sociálních dávkách za flákače. „Hádám se s nimi. Ptám se jich: 'Proč tu postáváš na ulici? Proč nepracuješ?' A oni mi vždycky vyprávějí nějakou pohádku,“ říká Buschowsky. Pouličním gangům Buschkowsky slibuje tvrdou odplatu, přesto je mezi mladíky z ulice populární. "Občas na mě pokřikují: 'Starosto, máte nějaké nepřátele? Řekněte nám, my je za vás zmlátíme!'" říká.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)