Asad vyhlásil amnestii – ale jen pro toho, kdo se mu hodí

Damašek – „Všeobecnou amnestii“ vyhlásil syrský prezident Bašár Asad, ta se ovšem nevztahuje na zločiny spáchané „teroristy“, jak režim v Damašku označuje povstalce a opoziční aktivisty. Amnestie se týká trestných činů spáchaných před 23. říjnem 2012 a nevztahuje se ani na zločince na útěku, ledaže by se vzdali bezpečnostním složkám.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) byly desetitisíce civilistů zatčeny a tisíce jich zmizely beze stopy v žalářích režimu od začátku povstání proti Asadovi v polovině loňského března. K tomu je nutno připočíst ještě tisíce vojáků, kteří se pokusili o dezerci z vládních jednotek.

O alespoň dočasné zklidnění už 19 měsíců trvajícího konfliktu, který si vyžádal na 30 000 mrtvých, se snaží zvláštní vyslanec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. Po nedělním setkání s Asadem v Damašku vyzval všechny bojující strany, aby se rozhodly jednostranně vyhlásit dočasné příměří během nastávajícího muslimského svátku íd al-adhá. Ani Asad, ani povstalci bojující proti němu ale na tento návrh oficiálně nepřistoupili. Povstalečtí bojovníci jsou prý připraveni zastavit boje, na případný útok proti sobě ale odpovědí.

Syrská protiletadlová střela zasáhla turecké zdravotní středisko

Protiletadlová střela vypálená ze Sýrie zasáhla turecké zdravotní středisko. Nikdo nebyl zraněn, nicméně jde o další přeshraniční incident tohoto druhu za poslední týdny. Turecko v minulosti na dopady převážně minometných granátů odpovídalo odvetnou palbou. Ve vůbec prvním případě si incident vyžádal smrt pěti civilistů, za což se Sýrie omluvila a slíbila původ střelby vyšetřit.

Sto tisíc syrských uprchlíků už po Jordánsku a Turecku přijal i Libanon

Libanon se po Jordánsku a Turecku stal už třetím sousedem Sýrie, který přijal na svém území přes 100 tisíc syrských uprchlíků. Mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Melissa Flemingová oznámila, že se v Libanonu nechalo zaregistrovat už nejméně 101 283 uprchlíků ze Sýrie. V Jordánsku je jich už přes 105 000 a v Turecku jich je ve vládou zřízených uprchlických táborech nejméně 101 000. Více než 42 000 syrských uprchlíků je také v Iráku a 6800 je registrováno v severní Africe, většinou v Egyptě. Vlády zemí sousedících se Sýrií odhadují, že desetitisíce dalších Syřanů, kteří uprchli před občanskou válkou ve své zemi, ještě nejsou zaregistrovány. V Turecku žije mimo oficiální tábory odhadem 70 000 uprchlíků. Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová přijela do Bejrútu nabídnout podporu při zvládání uprchlické krize.

Následky pumového útoku v Bejrútu
Zdroj: Bilal Hussein/ČTK/AP

Nové skutečnosti k atentátu na generála Hasana

V posledních dnech zesílily obavy z přelití syrského konfliktu do Libanonu po pátečním atentátu na tvrdého kritika Sýrie, policejního šéfa Vasíma Hasana. Jeho vražda v zemi znovu rozvířila protisyrské a protivládní nálady, které nacházejí odraz i ve střetech mezi dvěma hlavními náboženskými komunitami - šíity a sunnity.

Libanonský policejní šéf Ašraf Rifi sdělil novinářům některé podrobnosti k atentátu. Nálož prý byla uložena v autě ukradeném před více než rokem. Hasan podle něj používal vůz z půjčovny, který nebyl pancéřovaný. Zabit byl při návratu z jedné ze svých tajných kanceláří, které používal ke schůzkám s informátory. Spolu s generálem Hasanem bylo zabito dalších sedm lidí, včetně řidiče jeho vozu a osobního strážce. Zahynuli ale i civilisté, kteří jsou ovšem hlavně mezi desítkou zraněných.

Jednou z nich je i desetiletá Jennifer Šadídová, kterou v bytě vážně pořezaly střepy z okna rozbitého v důsledku exploze. Lékařům se podařilo silně krvácející dívce zachránit život, rány jí museli sešít 300 stehy, z nichž má Jennifer 90 na obličeji a přes 50 na rukou. Je už ale ve stabilizovaném stavu.

Asad vyhlásil amnestii (zdroj: ČT24)