V USA prošetřují, zda zabíjel energetický drink

New York - Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vyšetřuje možnou spojitost mezi energetickým nápojem Monster Energy a pěti úmrtími v posledních třech letech. Výrobce nápojů, který se prodává i v České republice, už čelí žalobě matky čtrnáctileté dívky z Marylandu. Loni zemřela na srdeční arytmii poté, co energického nápoje vypila větší množství. Informoval o tom deník New York Times.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) prošetřuje, jak souvisí nápoj Monster Energy s podezřelými úmrtími. Čtrnáctiletá dívka z Marylandu zemřela poté, co ve dvou dnech po sobě vypila velké plechovky tohoto nápoje. Její matka teď společnost žaluje. 

Podle úmrtní zprávy dívka zemřela na srdeční arytmii způsobenou „kofeinovou toxicitou“, která zhoršila srdeční potíže, jež už ale dívka předtím měla. Dívka trpěla Ehlersovým-Danlosovým syndromem, který může ovlivňovat tkáně včetně cév. V plechovce nápoje Monster Energy s obsahem 0,7 litru, kterou vypila čtrnáctiletá dívka z Marylandu, je obvykle 240 miligramů kofeinu. 

Společnost Monster Beverage ujišťuje, že její výrobky jsou bezpečné a že smrt nezpůsobily. Úřad pro kontrolu potravin má nicméně prošetřit i další čtyři podezřelá úmrtí, která by mohla souviset s tímto pitím. Zaznamenán byl také případ, kdy člověk dostal infarkt. Lidé si navíc úřadu v souvislosti s nápojem stěžovali na bolesti břicha, zvýšený tep nebo na třes. Teprve vyšetřování by ale mělo ukázat, co bylo vlastně příčinou úmrtí těchto lidí. 

Společnost vyrábí několik značek energetických nápojů. Na jejich obalech uvádí, že je nedoporučuje některým skupinám spotřebitelů včetně dětí, za něž výrobci nápojů považují jedince mladší 12 let, a lidem citlivým na kofein.