Mao už v Číně nefrčí, režim se chystá na změny

Peking - Vedení čínské komunistické strany vypustilo ze dvou svých nedávných politických prohlášení obvyklou zmínku o někdejším diktátorovi Mao Ce-tungovi, a potvrdilo tak spekulace o dalším posunu země směrem k reformám. Zmínka o Maovi a politickém odkazu jeho myšlenek byla přitom dosud neodmyslitelnou součástí veškerých stranických prohlášení.

Před zahájením napjatě očekávaného stranického sjezdu se ale Mao ze stranických dokumentů vytratil.

Vládnoucí politické byro Komunistické strany Číny vydalo dva dokumenty související s připravovaným sjezdem, v nichž povinný odkaz na „Mao Ce-tungovy myšlenky“ chybí. Před sjezdovým jednáním, které se má zabývat mimo jiné i změnou stranických stanov, vyvolala absence zmínky o zakladateli komunistické Číny nemalý rozruch. V dokumentech nadto chyběly i jindy všudypřítomné odkazy na učení marxismu-leninismu.

Podle analytiků jde o silný signál o připravovaných reformách. „Je to mimořádně důležité,“ řekl Zheng Yongnian z Východoasijského ústavu Singapurské univerzity. Připomněl, že součástí posledních odstavců stranických prohlášení byla dosud vždy slova o tom, že strana bude „vysoko třímat prapor Mao Ce-tungových myšlenek a marxismu-leninismu“.

V nynějších předsjezdových dokumentech je místo toho jen odkaz na „teorii Teng Siao-pchinga,“ bývalého vůdce strany, který v 70. letech minulého století Číně otevřel cestu k tržním reformám.

Odstraněním zmínek o Maovi vedení strany nepochybně posouvá Čínu k dalším reformám, soudí Zheng. Sjezd, který v Pekingu začne 8. listopadu, určí směr čínské politiky jako výslednici sporů mezi reformisty a konzervativní levicí.