Čelisti zaútočily v Kalifornii

Kalifornie – Žralok zabil u pobřeží Kalifornie 39letého surfaře. Zraněného muže vytáhl z vody přítel, který útok viděl. Zachránit ho ale už nedokázal. Úřady před žralokem varovaly místní obyvatele a pláž Surf Beach nedaleko Santa Barbary uzavřely. Žralok tam surfaře zabil naposledy před dvěma lety.

Žralok zaútočil na Surf Beach nedaleko letecké základny Vandenberg blízko Santa Barbary. „Šlo o potvrzený útok žraloka s potvrzeným úmrtím,“ řekla mluvčí místního úřadu šerifa Melissa Jaramillová.

Žralok se zakousl do horní poloviny těla surfaře. Útok viděl jeho kamarád. „Doplaval k němu, vytáhl ho z vody a pak mu poskytl první pomoc,“ informuje šerif. Další kolemjdoucí zavolal pomoc. Záchranáři, kteří na místo dorazili, už ale mohli jen konstatovat, že muž je mrtvý. Úřady poté nařídily pláž uzavřít.

Smrtící úroky žraloků jsou u amerického západního pobřeží relativně vzácné. Nejčastějšími oběťmi jsou surfaři a nejčastěji útočí velcí bílí žraloci. Na celém světě ročně napadne žralok 65 lidí, smrtí přitom končí dva nebo tři útoky.