Romneyho triumf: Obama ztratil náskok u žen

Praha - Baracka Obamu poslaly v roce 2008 do prezidentského křesla ženy. U ženských voliček si tehdy zajistil o 13 % vyšší podporu než u mužů - u nich svého protikandidáta Johna McCaina porazil o pouhé jedno procento. Ještě na počátku října se také zdálo, že letošní volby budou mít podobný scénář, Romneymu se však v průběhu měsíce podařilo výrazný Obamův náskok u žen vyrovnat.

Ženy tvoří ve Spojených státech většinu voličů. V poměru na počet obyvatel sice převyšují muže jen o necelá dvě procenta, ve volební účasti jsou však dlouhodobě aktivnější a i při Obamově vítězství v roce 2008 jich volilo o čtyři procenta více (60:56). Američanky přitom volí většinou demokratické kandidáty a zisk jejich podpory tak může být pro Romneyho zásadní vzpruha. Minulý týden se proto mohl zaradovat; v průzkumu z 25. října mu totiž právě ženská podpora zajistila celonárodně přes dvě procenta více popularity než Obamovi.

Romneyho kampani neprospívají skandální proslovy republikánů

V bitvě o hlasy něžného pohlaví přitom bývalý guvernér státu Massachusetts až do října letošního roku prohrával, protože se mu nepodařilo narušit obraz republikánů jako silně konzervativní, dogmatické strany nepřátelské vůči ženám, který čas od času utvrzovaly kontroverzní komentáře členů americké pravice. V srpnu například vystoupil v diskusním pořadu republikánský kongresman z Missouri Todd Akin s prohlášením, že „případy, kdy žena otěhotněla kvůli znásilnění, jsou velmi řídké“, protože „při znásilnění má ženské tělo prostředky, jak celý proces zastavit“.

Američanky
Zdroj: ISIFA / Getty Image Editorial/David Banks

Z lékařského hlediska nesmyslný výrok ženské voličky rozlítil. „Je nepochopitelné, že někdo může být takový ignorant k psychickým a fyzickým traumatům, které znásilnění přináší,“ zareagovala například senátorka za stát Missouri Claire McCaskillová. Romney se od Akinova výroku distancoval a ženám se omluvil, minulý týden ale přišla další porce veřejného odsudku. Před kamerami vystoupil republikánský kandidát do Senátu za stát Indiana Richard Mourdock s prohlášením, že „pokud žena otěhotní při znásilnění, jde o boží záměr, který musí být ochraňován“.

I od tohoto výroku se Romney okamžitě distancoval, Obama jej však využil ve své kampani, když incident okomentoval jako „důkaz, že ženy nemohou Romneymu věřit“. Podobné případy nahrávají kritice demokratů, dle nichž republikáni dlouhodobě vedou „válku proti ženám“. Byť hlavním volebním tématem zdaleka nejsou interrupce či antikoncepce, demokraté na ně rádi upozorňují a připomínají až „starozákonní“ vztah republikánů k ženám.

Navýšení ženské podpory republikánů tedy signalizuje především dobře zaměřenou Romneyho kampaň. Přes zmíněné kontroverze se Romneymu podařilo udržet ekonomický stav země nejdůležitějším volebním tématem. V televizních debatách a na mítincích dokonce Romney zaútočil na Obamu tvrzením, že ženy byly neúměrně postiženy prezidentovými ekonomickými politikami, kvůli kterým přišly o 92 % z celkového počtu ztracených pracovních míst od roku 2008.

Toto tvrzení je sice pravdivé, spíše než Obamově politice lze však připsat ekonomické krizi. Její začátek v roce 2008 totiž postihl více mužskou část populace v podobě pracovníků ve výrobě a stavebnictví. Až rok 2009, kdy Obama nastoupil do úřadu, byl svědkem propadu prací s větším zastoupením u žen, například ve veřejném sektoru. „Romneyho statistika je vytržená z kontextu. Nezaměstnanost u žen byla po dobu krize o celé procento nižší než u mužů,“ korigovala to hlavní ekonomka amerického ministerstva práce Diana Furchtgott-Rothová. I nyní je nezaměstnanost u žen s 8,1 % nižší než u mužů (8,3 %).

Přes tento útok na Obamovu administrativu však republikánský kandidát sklidil u žen úspěch. Podařilo se mu totiž představit se jako muž dostatečně kvalifikovaný chopit se kormidla země v době recese. Ještě před měsícem 56 % žen preferovalo Obamovu ekonomickou politiku oproti 40 % pro Romneyho. Dnes se situace obrátila a 49 % žen věří více Romneymu oproti 45 % pro Obamu. 

Toho může nyní zachránit hlavně jeho manželka a populární americká právnička Michelle Obamová. Michelle se těší sympatiím 70 procent veškerých amerických voličů a významně se angažuje v navrácení ženských preferencí pro svého manžela. Bez nich by Obama jen těžko mohl věřit v úspěch.