V Sýrii se po několikahodinovém příměří znovu umírá

Damašek/Bejrút – Dočasné příměří v Sýrii platné od dnešního rána nevydrželo ani pět hodin. Na severozápadě země vypukly prudké boje mezi povstalci a vládními vojáky. Mrtvé i zraněné si vyžádala exploze nastražené nálože v Damašku. Příměří dojednal při příležitosti muslimského svátku íd al-adhá zprostředkovatel OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí.

Příměří vstoupilo v platnost v 06:00 místního času (05:00 SELČ), boje kolem základny Vádí Daif propukly kolem desáté hodiny. Povstalečtí bojovníci, většinou údajně z radikálního uskupení An-Nusrá, které se odmítlo k příměří připojit, se pokusili zaútočit na základnu ležící u města Maarat an-Numán, vládní síly odpověděly dělostřeleckou palbou na sousední vesnici.

Povstalci obsadili Maarat an-Numán 9. října a od té doby se opakovaně snaží dobýt i blízkou armádní základnu, která je nejvýznamnější v regionu a je stále ještě v rukou armády. Na základně chtějí rebelové získat zbraně, munici a pohonné hmoty. Obě strany svádějí boj také o kontrolu nad přilehlým úsekem strategicky důležité dálnice z Damašku do Aleppa.

Následky výbuchu v Damašku
Zdroj: ČT24/AP Photo

Pět mrtvých a nejméně 32 zraněných si vyžádal výbuch nálože nastražené v autě v jižní části Damašku. Opoziční aktivisté oznámili, že nálož vybuchla poblíž dětského hřiště ve čtvrti Daf aš-Šúk, v níž žijí hlavně sunnité.

Syrská armáda vydala odpoledne prohlášení, v němž ujišťuje, že její vojáci bojovali jen v případech, kdy byli napadeni povstaleckými oddíly.

„Mezi oběma stranami panuje krize důvěry. Příměří nebylo na pevných základech a bylo příliš křehké na to, aby vydrželo čtyři dny. Mír se dohodl na základě jednání. Nebyla to ale politická jednání, která by dospěla k určitým závěrům,“ uvedl ve Studiu ČT24 libanonský publicista Hassan Ezzedin.

Bojovník opoziční Syrské svobodné armády
Zdroj: ČTK/AP/Narciso Contreras

Aktivisté využili příměří k protestům

V řadě syrských měst věřící po modlitbách na zahájení největšího muslimského svátku íd al-adhá vyšli do ulic, aby požadovali svržení režimu prezidenta Bašára Asada.

Protestní shromáždění se podle Syrské organizace pro lidská práva konala především v Raka na severovýchodě země, kde bezpečnostní síly nasadily proti demonstrantům slzný plyn. V provincii Dará, zejména ve městě Inchíl, byli při zásahu proti demonstrantům postřeleni tři z nich. Protesty jsou hlášeny také z některých damašských čtvrtí, z provincie Hamá a města Aleppo a okolí.

Ve městě Habit v provincii Idlib demonstranti údajně provolávali na Asadovu adresu: „Zrádče, bídníku, zničil jsi Sýrii!“ Aktivisté protestních hnutí označují dočasné příměří za příležitost pro Syřany vyjít do ulic bezpečně vyjádřit svůj názor.