Běloruský opozičník Sannikav dostal azyl v Británii

Minsk - Běloruský opoziční činitel Andrej Sannikav, jeden z hlavních odpůrců běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, dostal ve Velké Británii politický azyl. Informaci agentuře AFP dala Sannikavova manželka Iryna Chalipová. Sannikav nyní žije v Londýně u své sestry.

Novinářka opozičního listu Chalipová ale neupřesnila, k jakému datu britské úřady azyl jejímu manželovi udělily. „Rozhodli jsme se dále nic neříkat. V tomto stadiu je to méně nebezpečné pro naši rodinu,“ vysvětlila.

„Bylo to pro mě těžké rozhodnutí, ale neměl jsem jiné řešení. Buď trpět mučení ve vězení, nebo mlčet a už nic nedělat,“ cituje jeho slova běloruská opoziční organizace Charta 97 na svých internetových stránkách. „Byl jsem a zůstanu běloruským politikem a budu nadále říkat pravdu o své zemi,“ dodal.

Osmapadesátiletý Sannikav, bývalý běloruský ministr zahraničí a někdejší neúspěšný protikandidát Lukašenka v prezidentských volbách, byl loni odsouzen k pěti letům vězení za účast v demonstracích pořádaných proti opětovnému zvolení Lukašenka prezidentem v roce 2010. Letos v dubnu byl po žádosti o prezidentskou milost propuštěn na svobodu.

Po propuštění řekl, že se ho Lukašenkův autoritářský režim snažil donutit ve vězení k sebevraždě. Vláda prý k němu do cely umístila provokatéry, kteří se ho snažili psychicky zlomit a přimět, aby si sám vzal život. Lukašenko udělil Sannikavovi milost poté, co EU uvalila na Bělorusko řadu nových sankcí, jež měly režim přimět ke zmírnění represí a propuštění politických vězňů.

Po demonstracích v prosinci 2010 byla stíhána rovněž Sannikavova manželka. Byla odsouzena podmínečně ke dvěma letům vězení. Nyní žije pod kontrolou a nemá právo opustit Bělorusko.