Nejkrvavější afghánský atentát posledních měsíců: 41 mrtvých

Kábul - Nejméně 41 mrtvých a 70 zraněných si vyžádal sebevražedný útok na severu Afghánistánu. Atentátník udeřil u hlavní mešity ve městě Majmaní, které je správním střediskem provincie Farjáb. Nálož odpálil v davu věřících, kteří se scházeli k modlitbám u příležitosti začínajícího největšího muslimského svátku íd al-adhá. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, podobné atentáty ale zpravidla páchá Taliban.

Útočník podle svědků bombu odpálil v momentě, kdy lidé mešitu opouštěli. Téměř polovina mrtvých jsou policisté a vojáci, zahynulo jich celkem 19. Mezi 22 zabitými civilisty je také pět dětí. Podle všeho byly terčem právě bezpečnostní složky. V mešitě byli přítomni i nejvyšší provinční představitelé, včetně guvernéra a policejního šéfa. Nikdo z nich ale nebyl zraněn.

Jedná se o nejkrvavější útok na afghánském území za poslední měsíce. V provincii Nangarhár bylo 4. září při pumovém útoku usmrceno 25 civilistů, 1. září při sebevražedném atentátu v provincii Vardak zahynulo 12 lidí.

Hamíd Karzáí
Zdroj: ČT24

Dnešní útok přišel po projevu afghánského prezidenta Hamída Karzáího, který u příležitosti svátku íd al-adhá vyzval Taliban, „aby přestal zabíjet ostatní Afghánce“. Prezident žádal rebely, „aby ukončili ničení mešit, nemocnic a škol a přestali pracovat v zájmu jiných“. Svátek oběti potrvá do pondělka.

Atentátu na severu Afghánistánu padly za oběť desítky lidí (zdroj: ČT24)