Seznam Řeků se švýcarskými konty se policii nelíbí, ale zkoumá ho

Atény - Řecká policie zatkla šéfredaktora časopisu Hot Doc Kostase Vaxevanise, který zveřejnil seznam dvou tisíc Řeků s konty ve Švýcarsku. Obvinila ho z porušení soukromí. Někteří Řekové na tomto seznamu, včetně mnoha prominentů, jsou podezřelí z daňových úniků. Seznam jmen mají přitom Atény už dva roky. Desetistránkový seznam dnes otiskl i řecký deník Ta Nea.

Existence seznamu majitelů účtů v bance HSBC, který mapuje stav z roku 2007, v posledních týdnech hýbá řeckou veřejností. Začátkem října se totiž ukázalo, že vláda dokument získala od francouzských úřadů už v roce 2010, ale nic s ním nepodnikla. K případnému stíhání daňových úniků jej nijak nevyužilo ani ministerstvo financí a listina se dokonce ztratila, než se letos znovu objevila.

Seznam obsahuje jména osob, které na konta ve Švýcarsku ukládaly poměrně vysoké částky. Kromě známých podnikatelů, právníků, lékařů, umělců, ale i novinářů a i překvapivě bohatých „žen v domácnosti“ obsahuje asi tři desítky jmen politiků. Jsou mezi nimi údajně současní i bývalí ministři, poslanci nebo vysocí úředníci ministerstva financí.

Řecká finanční policie již srovnává některá jména v seznamu s daňovými přiznáními, aby zjistila, zda nedošlo k jejich neoprávněnému krácení. Zatím však neexistuje důkaz o tom, že by osoby nebo firmy na seznamu porušily zákony týkající se daňových úniků nebo praní špinavých peněz.