Černý pátek pro českou mořeplavbu. Ztroskotala plachetnice La Grace

Madrid - Česká školní plachetnice La Grace, replika korzárské lodi českého mořeplavce ze 17. století Augustina Heřmana, ztroskotala u břehů jižního Španělska nedaleko letoviska Marbella. Nikdo z osmičlenné posádky se po uvíznutí plavidla na mělčině nezranil. La Grace pod vedením najatého kapitána byla na cestě na Kanárské ostrovy, kde měla strávit zimní sezonu.

Nehoda se stala v noci ze čtvrtka na pátek. La Grace se asi hodinu po půlnoci za silnějšího větru a asi metrových vln utrhla z kotvy a jižní vítr ji zahnal na mělčinu u pláže v Marbelle. Posádka lodi se zachránila sama. Z Čech do Andalusie okamžitě vyrazil záchranný tým pod vedením jednoho z majitelů lodi Josefa Dvorského.

„Po mém příjezdu jsem našel La Grace zhruba ve 20stupňovém náklonu na levoboku. Loď ohledáme pod vodou, abychom zjistili rozsah škod. Hledáme nyní cestu, jak 120tunový trup lodi dostat na hloubku,“ uvedl Dvorský. Upozornil, že vyproštění lodi nebude snadné, protože špatné počasí a vlny loď posunuly na hloubku pouhých 1,5 metru a příliv ji pomalu zasypává pískem.

Až se La Grace podaří vyprostit, čeká ji cesta do přístavu Algeciras, kde bude loď vyzdvižena z vody a opravena. „To zvládneme přes zimu a loď bude zase v létě brázdit vody Středomoří,“ řekl Dvorský. Loď podle něj byla havarijně pojištěna.

Plachetnice La Grace na moře poprvé vyplula před necelým rokem v Suezu, a to jako školní loď. Dva roky ji stavěly stovky dobrovolníků v Egyptě. Některé její části ale vznikly v Česku, především v truhlářské dílně Viléma Pavlici ve Valašském Meziříčí.

Pasažéry mohou být nejen kadeti námořních škol, ale i lidé zajímající se o historická plavidla. Plachetnice je dlouhá 32 metrů a široká šest metrů, stěžně o výši až 25 metrů nesou plachty o celkové ploše bezmála 400 metrů čtverečních. Brázdí Rudé moře, Středozemní moře, Atlantik a Karibské moře.

Chlouba českého mořeplavce

Český námořník Augustin Heřman ve službách nizozemské Západoindické společnosti v 17. století několikrát přeplul Atlantik. Po osamostatnění se usadil v tehdejším Novém Amsterodamu, dnešním New Yorku. Tam zakoupil korzárskou loď La Grace (Půvabná) a přepadal s ní španělské obchodní lodi v karibské oblasti. Později se stal největším vývozcem indiga a tabáku v Americe, získal veliké panství v Marylandu a byl povýšen do šlechtického stavu.