Mise v Kosovu nesplnila očekávání

Priština - Policejní a justiční mise Evropské unie v Kosovu nenaplnila očekávání, to je závěr zprávy Evropského účetního dvora. Konstatuje zejména, že se nepodařilo dostat pod kontrolu vysokou kriminalitu. Program prý zaznamenal jen nevelké úspěchy. Zklidnit napjaté vztahy v regionu se snaží šéfky americké a evropské diplomacie Hillary Clintonová a Catherine Ashtonová. Srbskou vládu v úterý vyzvaly, aby se snažila o dialog s Kosovem. Srbsko jeho nezávislost neuznává. Clintonová ale dnes řekla, že suverenita a hranice nezávislého Kosova jsou jednou provždy jasně dané.

Pro unijní misi čítající dva a půl tisíce členů jsou zřejmě tradiční klanové vazby, pomalá justice a neklidná srbsko-kosovská hranice neřešitelným oříškem. Zpráva Evropského účetního dvora konstatuje, že pětiletá snaha za víc než 700 milionů eur vyzněla víceméně do prázdna. „Úroveň organizovaného zločinu zůstává vysoká. Justice nadále trpí politickým ovlivňováním, neefektivností, nedostatkem transparentnosti a nedostatečným prosazováním práva,“ stojí ve zprávě.

Unijní mise nepůsobí jen v úřední oblasti, ale i v terénu, například na dlouhodobě nejviditelnější třecí ploše - hraničních přechodech mezi Srbskem a Kosovem. Zchladit emoce a vzájemnou nevraživost se teď v regionu snaží Clintonová a Ashtonová. Srbské vládě v úterý připomněly, že cesta do Evropy vede jedině skrze mírové vypořádání se se spory z minulosti. „Dialog s Prištinou a narovnání vztahů - čímž vás nežádám o uznání Kosova - jsou opravdu důležitá témata. Nejsou tu žádné jednodušší nebo lepší alternativy,“ řekla Ashtonová.

Clintonová při návštěvě Prištiny řekla, že suverenita a hranice nezávislého Kosova jsou jednou provždy jasně dané. Dialog mezi Prištinou a Bělehradem podle ní přináší dlouhodobou možnost prosperity, stability a míru v této oblasti Evropy. „Stavíme se proti jakékoliv diskusi o územních změnách nebo o změně kosovské nezávislosti. To jsou věci, které jsou mimo jakoukoliv diskusi,“ uvedla Clintonová.

Kosovo nezávislost na Srbsku vyhlásilo v roce 2008. Srbové se ale se ztrátou své provincie odmítají smířit.