Řekové si dnes zprávy nepustí - a kdoví, jestli zítra

Atény – Řečtí novináři vstoupili do stávky, rozhlas ani televize nevysílají zprávy. Zástupci sedmé velmoci protestují proti sloučení své bezproblémové zdravotní pojišťovny se silně deficitní státní pojišťovnou. Není jasné, kdy stávka skončí, je ale namířena také proti propouštění, opožděnému vyplácení mezd a uzavření mnoha médií.

Řečtí novináři prý v poslední době také čelí náznakům cenzury. Reportéři řecké televize už v úterý zahájili sérii stávek na protest proti propuštění dvojice moderátorů, kteří v pondělním ranním vysílání nepřímo vyzvali k demisi jednoho z ministrů. Kostas Vaxevanis z časopisu Hot Doc je zase stíhán za zveřejnění seznamu více než dvou tisíc Řeků s podezřelými konty ve Švýcarsku. Údajně byl porušen zákon na ochranu osobních údajů.

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras v úterý parlamentu předložil návrh zákona, podle něhož by se zdravotní pojišťovna novinářů ETAP-MME sloučila s novou všeobecnou zdravotní pojišťovnou EOPYY. Sloučení všech řeckých pojišťoven do jedné v uplynulých týdnech požadovali zástupci mezinárodních věřitelských institucí. EOPYY je pro mnoho pojištěnců už měsíce zdrojem problémů. Pacienti musí na vyšetření u lékaře běžně čekat týdny. „Tato fúze je nepřátelským činem a pro zaměstnance v oboru tisku důvodem k vyhlášení války,“ kritizoval plán vlády prezident řeckého svazu novinářů Dimitris Trimis.