Soud osvobodil novináře, jenž zveřejnil seznam řeckých boháčů

Atény - Řecký soud osvobodil novináře, který zveřejnil seznam více než 2 000 lidí s konty ve švýcarské bance. Redaktor se zpovídal z toho, že porušil zákon o ochraně osobních údajů. Jenže soud za pravdu žalobci nedal. Vaxevanis ve svém listu zveřejnil seznam bohatých Řeků, kteří mají konta ve Švýcarsku. Na seznamu stojí víc než dva tisíce lidí, včetně řady aktivních politiků. Řecko materiál získalo od francouzských úřadů už v roce 2010, údaje se ovšem někam záhadně ztratily.

„Soud rozhodl, že jste nevinný,“ sdělila soudkyně šestačtyřicetiletému Kostasi Vaxevanisovi. Podle řeckého ministra financí Jannise Sturnarase naopak už daňové úřady začaly rozesílat první obsílky lidem ze seznamu.

Řecké ministerstvo uvádí, že ve Švýcarsku by mělo být kolem 20 miliard eur, které tam poslali ti, co jsou na seznamu. Není ale zatím jasné, kolik z těchto peněz je zdaněných a kolik ne. Vláda uvádí, že by těch nezdaněných mohlo být pravděpodobně 5 miliard. Na ty chce uvalit pokutu.

Vaxevanis: Dělal jsem svou práci

Takzvaný Lagardeové seznam - dokument, který po letech v zapomnění připravil o anonymitu celkem 2 059 zámožných Řeků. Podnikatele, právníky, lékaře, ale také vysoce postavené úředníky a politiky, včetně těch stále aktivních. Roky ležel neznámo kde, až ho v sobotu zveřejnil list Hot Doc. „Dělal jsem svoji práci a chránil veřejné zájmy. Dal jsem veřejnosti jména těch, kdo si zaslouží být vyšetřováni,“ řekl Vaxevanis. Před procesem odkazoval na právo investigativních novinářů zveřejňovat dokumenty umožňující odhalení možných skandálů. Zvláště důležité to pak je prý v době, kdy je vláda konfrontována s hněvem obyvatel, na něž doléhají úsporná opatření, zatímco bohatí a mocní jsou chráněni. 

Seznam jmen dvou tisícovek zámožných Řeků s konty ve švýcarské bance získala řecká vláda od francouzských úřadů už před dvěma roky. Pak CD záhadně zmizelo a nyní se zase našlo. Bývalý ministr financí tvrdí, že údaje, které byly v elektronické podobě, ztratil, druhý ministr financí, který tyto údaje dostal, je zapomněl dát na prokuraturu. Tato vysvětlení řeckou veřejnost jaksi neuspokojují. Zájem úřadů, který vyvolalo zveřejnění jmen, podle Vaxevanise ukazuje, že podezření z praní špinavých peněz a daňových úniků jsou důvodná.

Vaxevanis ráno dorazil k soudu smířen s případným odsouzením. „Jestli mám jít do vězení, půjdu. Ne proto, že jsem hrdina, ale abych ukázal nespravedlnost toho, co se v Řecku děje,“ řekl BBC. U soudu mu vyjádřili podporu kolegové a další příznivci. Vaxevanis byl podle nich obviněn, aniž by si na něj kdokoli ze seznamu stěžoval kvůli narušení soukromí. „Byl obviněn bez důvodu,“ řekl právník obviněného Nikos Konstantopulos s tím, že se nedodržují zásady spravedlivého procesu.

Řekové chtějí zpět nezdaněné miliardy ze Švýcarska

„Celé to zatčení a proces, je to směšný příběh. Směšná situace pro prokuraturu. Nechápu, na základě čeho jedná,“ komentoval zatčení novináře prezident žurnalistické asociace George Savidis. Žalobce Vaxevanise vinil z porušení zákona o ochraně osobních údajů.

Poslední dva roky vláda uplatňuje úsporný program, který dopadá na většinu společnosti neustále se snižujícími příjmy. Když Řekové slyší, že existují tisíce jejich spoluobčanů, kteří mají vklady ve Švýcarsku, jsou velice pobouřeni. Žádají vládu, aby od těchto lidí chybějící miliardy vybrala.