Kampaň končí, karty jsou rozdané. A výsledek pořád nejistý

Washington – Jasného vítěze amerických prezidentských voleb nedokázal určit jediný předvolební průzkum. Šance obou kandidátů jsou mimořádně vyrovnané. Rozdíly mezi nimi většinou hravě spolkne statistická chyba. Na přesvědčení posledních nerozhodnutých voličů zbývá Obamovi i Romneymu jen několik málo hodin.

Nejdražší kampaň v historii a bitva marketingových stratégů. Ani mítinky vyšperkované do posledního detailu se ale nakonec neobešly bez překvapivých okamžiků. „Jsem rád, když můžu propouštět lidi, kteří mi poskytují služby,“ nechal se například slyšet Mitt Romney. Republikánský kandidát také tvrdil, že firmy jsou lidé a že polovina Američanů se má za oběti. Z jeho tábora taky zaznělo, že existuje něco jako legitimní znásilnění a že v takovém případě tělo ženy samo odmítne těhotenství. Obama zase vzkázal drobným podnikatelům, že se mají dobře; navzdory krizi.

Obama svého soupeře jasně porazil ve zpěvu. Pravice ale kontrovala nasazením politického sexsymbolu – rozpočtového guru Paula Ryana. Není to obyčejný cifršpion, každý den stihne posilovnu, na podzim jezdí na hony. A před voliči tají máloco. Řekl jim i to, že tělesný tuk si udržuje mezi šesti a osmi procenty.

  • Barack Obama autor: Julie Jacobson, zdroj: ČTK/AP
  • Mitt Romney zdroj: ISIFA

Ať už někdo viděl kampaň jako souboj idejí a politických filozofií, karty před volbami už jsou rozdané. Všichni v Americe se shodují, že volby jsou sladkou tečkou. Kampaně už bylo dost. Bylo to tak dlouhé, že viceprezident Biden zapomněl jméno svého šéfa a republikánský senátor na mítinku Mitta Romneyho vyzýval k dalším rokům Baracka Obamy.

Obamovi možná pomůže Sandy

Výsledek voleb je podle průzkumů voličských preferencí stále nejistý. Podle průzkumu společnosti Pew Research Center má sice Obama před svým soupeřem Mittem Romneym náskok tří procentních bodů, jiné průzkumy ale signalizují mnohem těsnější výsledek. Podle tří anket, které publikovaly internetový server Politico, televize ABC News a televize NBC News je rozdíl mezi kandidáty jednoprocentní či dokonce nulový.

Společnost Pew Research Center ve svém posledním předvolebním průzkumu uvedla, že pro Obamu by se dnes vyslovilo 48 procent voličů, pro Romneyho 45 procent. Statistická chyba průzkumu je 2,2 procenta. List USA Today zveřejnil průzkum Gallupova ústavu, podle něhož jsou šance obou kandidátů v rozhodujících státech zhruba vyrovnané. Podle ankety, kterou ústav provedl ve 12 státech, v nichž je velký podíl nerozhodnutých voličů, je podpora obou kandidátů na hranici 48 procent. Průzkum byl proveden i v klíčových státech Ohio, Iowa či Florida. Celkově na celém území USA má podle USA Today Obama podporu 47,5 procenta voličů, Romney 47,3 procenta.

I podle průzkumu CNN jsou šance vyrovnané, Obama i Romney mají podle této televizní stanice 49 procent hlasů. Průzkum serveru Politico dochází ke zhruba stejnému výsledku, NBC News dává jednoprocentní náskok Obamovi stejně jako televize ABC News.

Většina průzkumů byla provedena těsně předtím, než na východní pobřeží udeřil hurikán Sandy, který může výsledek voleb ovlivnit. Jen průzkum Pew Research Center, v němž má Obama nad Romneyem větší převahu, je čerstvější. Potvrzuje tak možná hlasy volebních expertů, že navzdory třídennímu přerušení kampaně může bouře přinést další hlasy Obamovi.