Soud má zpečetit následky havárie v Mexickém zálivu

New Orleans - Soud v americkém New Orleansu by měl definitivně potvrdit dohodu o odškodném za ropnou havárii z Mexického zálivu v roce 2010. Petrochemický gigant BP souhlasil, že zaplatí 7 miliard a 800 milionů dolarů stovce tisíc soukromníků a firem zasažených jednou z nejhorších ekologických katastrof v dějinách USA. Někteří zástupci poškozených ale žádají další úpravy dohody z letošního března.

Dvacátého dubna 2010 došlo na ropné plošině britské společnosti BP k výbuchu a následně i rozsáhlému požáru. Jedenáct dělníků na plošině zemřelo. V době výbuchu ale nikdo netušil, jak rozsáhlou katastrofu odstartovalo selhání bezpečnostních mechanismů. Zastavit masivní proud ropy trvalo pět měsíců. Do moře vyteklo skoro 800 milionů litrů ropy.

Odpovědnost podle amerických vyšetřovatelů padá na ropný koncern BP a provozovatele plošiny - společnost Transocean. Obě firmy prý podcenily nebezpečí vysokého tlaku ve vrtu a zanedbaly své povinnosti. „Rozhodně budeme požadovat, aby společnost BP a další firmy byly zodpovědné za finanční ztráty lidí v postižené oblasti,“ řekl v červnu 2010 prezident Barack Obama.

Soudní tahanice o odpovědnost mezi BP, firmou Transocean a dalšími společnostmi neskončily dodnes, stejně jako spory s federální vládou o to, kdo zaplatí obrovské náklady na odstraňování škod. BP může hrozit pokuta ve výši až 21 miliard dolarů. Na kompenzacích jednotlivcům, podnikatelům a vládním organizacím zatím zaplatila 8 miliard.

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)