Ochránci zdraví ji chtějí urychlit, tabákové firmy trpí

Brusel – Nová protitabáková směrnice hýbe Bruselem. Navrhuje totiž historicky nejpřísnější opatření. U tabákových firem a na ně napojeného průmyslu vyvolává odpor. Za každou cenu proto lobují, aby se zpřísnění zmírnila. Ochránci zdraví jsou naopak naštvaní, že se směrnice zdržuje kvůli vynucené rezignaci předchozího eurokomisaře. Směrnice má přinést hlavně varovné obrázky, zákaz prodeje slim cigaret a další opatření, která by měla snížit atraktivnost cigaret. Typický český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně přes čtrnáct cigaret. Česko je tak mezi členskými zeměmi EU na dvanáctém místě.

Nová směrnice má přinést hlavně varovné obrázky, které by měly být až na pětasedmdesáti procentech krabiček. Má přijít také zákaz prodeje slim cigaret, které lákají hlavně ženy. Jde především o zmírnění atraktivnosti cigaret. Ochránci zdraví jsou nespokojení, že se přijetí směrnice kvůli rezignaci eurokomisaře Dalliho zdržuje.

Javier Delgado Rivera, nezisková aliance pro zdraví EPHA:

„Jsme zklamaní tím, že směrnice byla pozdržená. Nejen rezignací eurokomisaře Dalliho, ale i předtím. Navíc nový navržený eurokomisař nemusí projít jen slyšením v europarlamentu, ale musí ho schválit i členské státy. Doufáme proto, že se co nejdříve ujme funkce a převezme to, co eurokomisař Dalli zanechal.“

Dalliho má nahradit konzervativní maltský politik Tonio Borg. Jenže jeho osoba je pro některé trochu kontroverzní. Ozývá se kritika, že na Maltě odmítal potraty, rozvody a práva gayů. Nového komisaře budou přitom muset potvrdit všechny členské státy.

Přijetí nové směrnice je i otázka postojů jednotlivých států. Česko odmítá takto přísnou tabákovou směrnici. Evropská komise a některé státy, které směrnici naopak vítají, ale takové názory neberou vážně. Podle nich totiž kopírují názory zastánců tabákového průmyslu. „Cítíme, že směrnice je krok správným směrem. Opatření, která zabrání tabákovému průmyslu lákat ke kouření ženy a mladé. Dalším bodem směrnice je i zákaz příchutí,“ vysvětlil Javier Delgado Rivera.

Tabákové společnosti se ale před takovými názory hájí.

Ronan Barry, bruselský zástupce British American Tobacco:

„Co se týče atraktivity balení cigaretových krabiček a umístění velkých obrázkových varování, tak já vám dám příklad. Americký odvolací soud to řešil docela nedávno a rozhodl, že na základě předložených důkazů tam není ani trocha důkazů, že tato opatření snižují počet lidí, co kouří. První otázka tak má znít, zda je tu důvod pro tuto regulaci. Pokud ne, tak by to měl být její konec.“

Nová pravidla by měla projít až v příštím roce. Dnes ale dojde ke slyšení nového eurokomisaře pro zdraví Tonio Borga, který by měl o směrnici hovořit.

V kuřáctví je Česko ze zemí EU na dvanáctém místě

Typický český kuřák vykouří podle aktuálního průzkumu Eurobarometru denně přes čtrnáct cigaret. Z 27 členských zemí je podíl kuřáků v české populaci dvanátý nejvyšší. Přestat kouřit jim pomáhá projekt Evropské komise Ex-kuřáci jsou nezastavitelní, řekla za tento projekt Jana Martinková. Rizika kouření připomene ve čtvrtek Mezinárodní nekuřácký den.

V průzkumu pro Evropskou komisi odpovídalo 27 tisíc Evropanů. Vyšlo z něj, že v EU je v průměru osmadvacet procent kuřáků, nejohroženější jsou mladí lidé od 15 do 24 let. Nejvíc kuřáků je v zemích východní a jižní Evropy. Naopak nejméně kuřáků je ve Švédsku.

Častějšími kuřáky jsou podle průzkumu muži, kterých kouří 32 procent, žen pak necelá čtvrtina, 24 procent. Častěji také kouří lidé s manuálním zaměstnáním, podnikatelé a nezaměstnaní. Hodně kuřáků je mezi lidmi s nižším vzděláním, nejméně kuřáků je mezi důchodci.