BP zaplatí za havárii v Mexickém zálivu 4,5 miliardy dolarů

Londýn/Houston – Britská společnost BP zaplatí kvůli havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu v roce 2010 rekordní pokutu 4,5 miliardy dolarů (v přepočtu 90 miliard korun). Je to nejvyšší pokuta tohoto typu v americké historii. Společnost také přiznala vinu za smrt jedenácti dělníků pracujících v době výbuchu na plošině.

Dohoda, díky níž ministerstvo stáhne žaloby podané před dvěma lety, bude BP stát čtyři miliardy dolarů, z toho samotné urovnání žalob bude za rekordních 1,26 miliardy dolarů. Dalších 525 milionů dolarů společnost zaplatí za urovnání žalob podaných americkou Komisí pro cenné papíry a burzy. Pokuty bude firma splácet pět až šest let.

Ministerstvo, které má rovněž funkci nejvyšší federální prokuratury, stáhlo žalobu za 11 trestných činů pochybení a zanedbání povinností odpovědných pracovníků firmy, které vedly k úmrtím zaměstnanců, a za jeden trestný čin maření vyšetřování kvůli lhaní Kongresu o objemu vyteklé ropy. Stáhlo také obvinění z několika přečinů. Zdroje agentury AP uvedly, že ze zavinění smrti 11 pracovníků plošiny budou obviněni dva zaměstnanci BP.

„Věříme, že toto řešení je v nejlepším zájmu BP a jejích akcionářů. Odstraňuje dvě významná právní rizika a umožní nám účinně bránit firmu proti zbývajícím civilním i trestním žalobám,“ uvedl k dohodě předseda správní rady společnosti Carl-Henric Svanberg.

BP se i tak ale bude muset ještě vypořádat s nároky jednotlivců, které se řeší v rámci samostatného řízení. BP si na krytí všech škod a dalších závazků v souvislosti s havárií ropné plošiny vyčlenila 37,2 miliardy dolarů (více než 745 miliard Kč).

Vyměřená pokuta překonala dosud rekordní penalizaci 1,3 miliardy dolarů, kterou americké úřady v roce 2009 vyměřily farmaceutické společnosti Pfizer za marketingový podvod. Za předchozí největší ropnou katastrofu v USA, havárii tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989, vláda pokutovala Exxon jednou miliardou dolarů, což by dnes bylo zhruba 1,8 miliardy USD.

Firma v březnu uvedla, že se dohodla na vyrovnání s větším počtem navrhovatelů, kteří žádali proplatit zdravotní újmu a ekonomické škody. Náklady na urovnání těchto sporů jsou asi 7,8 miliardy dolarů (více než 156 miliard Kč). 

Plošina Deepwater Horizon explodovala v dubnu 2010 a krátce nato se potopila. Zemřelo 11 lidí, do moře vytékala z poškozeného vrtu do Mexického zálivu celkem 87 dní ropa, celkem se jí vylilo 800 milionů litrů. Ekologická katastrofa, kterou únik ropy způsobil, je největší v dějinách USA.

Havárie ropné plošiny v Mexickém zálivu
Zdroj: Chris Graythen/ISIFA
BP zaplatí rekordní pokutu (zdroj: ČT24)