Další rána pro Ugandu – tentokrát je to ebola

Kampala - V Ugandě znovu vypukla epidemie způsobená nebezpečným virem ebola. Severně od Kampaly zemřeli na nákazu tři lidé. Přitom pouze před měsícem Uganda oznámila konec předchozí epidemie, při níž zemřelo 17 lidí. Vědci v nové studii poukázali na to, že mezi některými druhy živočichů by se ebola mohla šířit vzduchem.

Dva mrtví byli příbuzní, kteří zemřeli jeden v sobotu a druhý v pondělí v oblasti vzdálené asi 50 kilometrů severně od Kampaly. U třetí oběti ještě nebyly dokončeny laboratorní testy. Dalších 15 lidí experti sledují, zda se u nich neobjeví příznaky nemoci.

Předchozí epidemie vypukla v červenci a do 4. října, kdy ministerstvo informovalo o jejím zvládnutí, zabila 17 lidí.

Velmi nakažlivý virus ebola způsobuje hemoragickou horečku a smrt až u 90 procent nakažených. Není proti němu známá protilátka. Šíří se krví a tělesnými sekrety, ale také sexuálním stykem a dotekem ostatků zemřelého.

Od začátku října se Uganda potýká s dalším virem podobným ebole. Tento virus marburg způsobuje rovněž krvácivé horečky a podobá se ebole jak způsobem šíření, tak procentem úmrtnosti. Od října na nákazu zemřelo osm lidí a devět je nakaženo. V Ugandě se sleduje pro podezření z nákazy stav 400 lidí, v pohotovosti jsou zdravotnické instituce i v sousední Rwandě.

Někteří vědci přitom nevylučují možné šíření viru vzduchem. Na tento způsob nejnověji poukázali kanadští experti. Ve studii zveřejněné v odborném britském časopise Nature Scientific Reports informovali o experimentu, při kterém do uzavřeného výběhu s šesti mláďaty prasete divokého nakaženými zairským typem eboly umístili klece se čtyřmi makaky. Všechny opice se ebolou nakazily, aniž byly s prasaty v přímém kontaktu. Při podobném testu s nakaženými a zdravými makaky ale ke kontaminaci nedošlo.