Merkelová v Rusku kritizovala verdikt nad Pussy Riot

Moskva - Otevřenou kritikou verdiktu nad ruskou punkovou skupinou Pussy Riot zahájila svou návštěvu Ruska německá kancléřka Angela Merkelová. „O chování skupiny Pussy Riot by se debatovalo i v Německu, ale na dva roky do pracovního tábora bychom je neposílali,“ prohlásila kancléřka na diskusním fóru v Moskvě, jehož se zúčastnil i prezident Vladimir Putin.

Merkelová přijela do Ruska po dvouleté přestávce a ústředním bodem jejího diplomatického programu je setkání s Putinem. Jejich rozhovor má podle médií obou zemí zajistit pokračování úspěšné hospodářské spolupráce, ale může i potvrdit rostoucí znepokojení Německa nad „utahováním šroubů“, k němuž v Rusku dochází po Putinově letošním návratu do prezidentské funkce.

Symbolem této tendence se stal rozsudek nad donedávna neznámou skupinou rockerek, která letos v únoru v moskevském kostele „punkovou modlitbou“ protestovala proti politickému vlivu církve. Moskevský soud dvě rockerky poslal do sibiřského vězení, což v liberální části ruské veřejnosti i v zahraničí vyvolalo vlnu odporu.

Členky Pussy Riot u odvolacího soudu
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Putin dnes ale nenechal výrok Merkelové bez odpovědi. „Nasloucháme našim partnerům, ale jestlipak i oni poslouchají nám?“ dotázal se prezident. „Zdalipak paní kancléřka ví o dřívějším prohlášení jedné z dívek, že Moskva by se měla zbavit Židů? Nemůžeme podporovat osoby, které vyznávají antisemitismus,“ prohlásil Putin.

Měl zřejmě na mysli akci známé ruské avantgardní skupiny Vojna ze září roku 2008, které se zúčastnila i jedna z nyní vězněných aktivistek Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová. Během happeningu v jednom z obchodních center zorganizovali podle ruského tisku členové Vojny symbolickou popravu Židů, gastarbeiterů a osob „netradiční orientace“.

Merkelová je vývojem v Rusku znepokojena

Německo je podle Merkelové stejně jako celá Evropská unie znepokojeno tím, že Rusko přijímá zákony omezující demokracii. „V EU se snažíme zformovat společnou politiku, a pokud má Německo svůj názor, scházíme se a koordinujeme stanoviska,“ vysvětlila Merkelová Putinovi pozici Evropy. „Jakmile je ale společného názoru dosaženo, zveřejníme ho bez ohledu na to, zda jde o pochvalu, nebo odsudek,“ konstatovala.