Klaus utnul rozhovor pro Standard a odešel: „Je to jasné? Tak dobře…“

Vídeň - Kdo chce vést s českým prezidentem rozhovor s kritickými otázkami ohledně Evropské unie, musí sebou pořádně hodit. K této zkušenosti dospěl reportér rakouského deníku Der Standard Manuel Escher, který chtěl českého prezidenta vyzpovídat během jeho státní návštěvy v Rakousku. Klaus se po čtyřech – pro něj zřejmě nepříjemných - otázkách týkajících se evropské integrace otočil, rozhovor utnul a bez pozdravu odešel.

Deníku se přitom povedlo dohodnout interview s českým prezidentem po dlouhých tahanicích. Reportér si postěžoval, že se ani nestihl zeptat, proč tedy Češi z unie nevystoupí nebo co by si počala Škodovka, kdyby nebylo eura.

Rozhovor Václava Klause pro Der Standard:

Der Standard: Proč se v době, kdy ostatní státy vykazují silnější tendence k evropské integraci, objevují právě v Česku tak silné opačné tendence?
Václav Klaus: Domnívám se, že Češi jsou zcela racionální a rozumní. To je jedna stránka věci. A ta druhá je tato: Máme komunistickou minulost. A v různých ohledech jsme citliví, možná až přecitlivělí, když jde o eliminaci svobody a demokracie v Evropě. Proto jsme kritičtější než třeba lidé v západní Evropě a Rakousku. Proto se k tomu stavíte takto.
Der Standard: Ekonomičtí a političtí pozorovatelé po krizi říkali, že nyní je třeba mít za cíl překonávání problémů cestou silnější evropské integrace. Vaše argumenty jsou opačné. Proč?
Václav Klaus: Tato politika, jak se říká anglicky „ever closer Europe“, je právě to, co nás do téhle krize dostalo. A víc a větší dávky stejné medicíny nám nemohou pomoci. Potřebujeme něco jiného. Musíme celý tento model, toto paradigma evropské integrace, změnit. Takhle pokračovat nemůžeme.
Der Standard: Váš protinávrh je návrat k výraznější pozici národního státu, k modelům národního státu, modelu, který pochází z 19. století a zčásti je považován za zastaralý…
Václav Klaus: Proč z 19. století?
Der Standard: Vznik národních států…
Václav Klaus: Ano, vznik. Ale existence je z 20. století. Ne z 19. století.
Der Standard: Vidíte národní stát také jako model pro 21. století?
Václav Klaus: Řekl bych to takto: Jsem proti supranacionalismu. Je vám to jasné? A jsem pro intergovernmentalismus. Ano? Tak dobře. (Následně se prezident Klaus otočil a bez pozdravu odešel.)

Václav Klaus na návštěvě Rakouska
Zdroj: ČTK/AP/Tomáš Neřold

Klaus se během státní návštěvy Rakouska setkal mimo jiné s prezidentem Heinzem Fischerem a předsedou vlády Wernerem Faymannem. Představil zde také německé vydání své knihy Evropská integrace bez iluzí. Během návštěvy před novináři vyslovil mimo jiné obavu, že po jeho březnovém odchodu z Hradu nebude už z České republiky zaznívat silná obhajoba zájmů země. Návštěvu poznamenal i drobný incident, při němž rakouská policie krátce zadržela chrastavského střelce Pavla Vondrouše - dříve, než se s Klausem vůbec stihl setkat. Vondrouš v září vystřelil z bezprostřední blízkosti na Klause z airsoftové pistole.