Boj o Gazu pokračuje, příměří je ale na obzoru

Jeruzalém/Gaza - Konflikt mezi Izraelem a Palestinou je nebezpečně blízko okamžiku, kdy přeroste v otevřenou válku. Egyptské vedení je nicméně v kontaktu s oběma stranami a podle prezidenta Muhammada Mursího by mohli Izraelci a Palestinci už „brzy“ dospět k příměří, stále však neexistují příslušné garance. Izraelské letectvo dnes při náletu prakticky zničilo sídlo vlády radikálního hnutí Hamas v pásmu Gazy, pokračovaly také raketové útoky palestinských ozbrojenců na izraelské území, byli při nich zraněni čtyři izraelští vojáci. Hamas vypálil i další dvě rakety na Tel Aviv, ty ale zneškodnil za letu protiraketový systém, který Izrael rozmístil okolo města.

Izraelská armáda je připravena vyslat do Gazy pozemní jednotky, řekl velitel sil na jihu Izraele generál Tal Russo, i když izraelští představitelé tvrdí, že o pozemní ofenzivě ještě nebylo rozhodnuto. Izrael nicméně v minulých dnech schválil mobilizaci až 75 tisíc záložníků a rozmístil u hranic s Gazou desítky obrněných vozidel. Pozemní ofenziva by vedla k velkým ztrátám na životech na obou stranách.

Izraelské nálety na Gazu dnes připravily o život nejméně 12 Palestinců. Od začátku konfliktu ve středu zahynulo podle Jerusalem Post již 47 Palestinců a také tři Izraelci. Dalších 350 Palestinců utrpělo zranění. Hospitalizováno rovněž bylo 80 Izraelců, převážně ale kvůli šoku.

Izraelská média oznámila, že v noci na dnešek podniklo izraelské letectvo zhruba 180 útoků na pásmo Gazy, dnes Izrael uskutečnil kolem 300 náletů. Od začátku konfliktu Palestinci vypálili na Izrael 740 raket, Izrael zasáhl 830 palestinských cílů.

Sídlo vlády Hamasu je prakticky zničeno

„Sídlo vlády bylo zacíleno čtyřmi útoky a vláda zdůrazňuje, že setrvává ve svých postojích a zůstává po boku svého lidu,“ stojí v prohlášení kabinetu Hamasu. Podle izraelské armády byl nálet namířen na sídlo premiéra Ismáíla Haníji. „V posledních šesti hodinách armáda zaměřila 85 nových teroristických cílů,“ uvedla izraelská armáda na Twitteru. Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman varoval, že v případě dalších palestinských raketových útoků proti izraelskému území může židovský stát přistoupit i k pokusu o likvidaci Haníji a dalších předních členů Hamasu. „S každým dalším výstřelem Hamasu bude naše odpověď tvrdší a tvrdší,“ řekl Lieberman v izraelské televizi.

Podle izraelské armády se mnoho vysoce postavených vůdců Hamasu skrývá na civilních místech, jako jsou mešity a nemocnice. To prý nasvědčuje tomu, že Hamas je pod velkým tlakem.

Izraelské letectvo pokračovalo v útocích na odpalovací rampy raket, sklady zbraní, další objekty palestinských ozbrojených složek a i podzemní tunely sloužící k pašování zbraní ale také potravin a dalšího zboží z Egypta do Gazy. Na jihu pásma nálety zničily pět elektrických transformátorů. Na 400 tisíc lidí kvůli tomu přišlo o dodávky proudu a o omezené zásobování elektřinou se nyní starají pouze domácí dieselagregáty. Také dnes Palestinci z pásma Gazy pokračovali v ostřelování území židovského státu.

Podle Palestinců stupňuje Izrael napětí, diplomatické jednání se nedaří

„Izrael stupňuje napětí způsobem, který nemá obdoby. Netušíme, kam to může dospět. Od začátku cítíme, že má plán - a tím je úder na naše lidi a jejich odolnost. A pochopitelně úder na snahy o uznání Palestiny,“ řekl šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Diplomatické snahy o zmírnění napětí zatím vycházejí naprázdno, pokusy nastolit klid zbraní během páteční návštěvy egyptského premiéra v Gaze zkrachovaly. Vystřídaly je další údery a další mrtví.

V Gaze uvízlo 22 zahraničních novinářů a humanitárních pracovníků

Sirény odpoledne zazněly v Tel Avivu, blížící se raketu ale izraelská protivzdušná obrana zneškodnila za letu. Jednalo se o třetí raketový útok Palestinců na Tel Aviv od středečního zahájení izraelské letecké ofenzívy.

V palestinské enklávě uvízlo 22 zahraničních novinářů a členů humanitárních organizací. Hnutí Hamas jim zakázalo z ostřelovaného pásma odjet a zdůvodnilo to tím, že Izrael kvůli šabatu hraniční přechod uzavřel. Izraelské úřady ale tvrdí, že s ohledem na probíhající konflikt umožňují cizincům pásmo Gazy opustit bez ohledu na pracovní dobu na jednotlivých hraničních přechodech.

Ke zklidnění už obě strany vyzval i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Do Gazy přijel i tuniský ministr zahraničí Rafík Abdas Salám. Po návštěvě pásma vyzval Izrael, aby přestal útočit na Palestince. O příměří chce jednat na mimořádné schůzce také egyptský prezident Muhammad Mursí. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes při návštěvě Egypta vyjádřil přání, aby se Izrael zodpovídal za „masakr nevinných dětí“ v Gaze a obvinil židovský stát, že porušil dosavadní křehké příměří mezi Izraelem a Palestinou.

Liga arabských států podpořila Palestince

Generální tajemník Ligy arabských států (LAS) Nabíl Arabí dnes podpořil Palestince a vyslovil se pro ukončení izraelské blokády Gazy. „Zavazujeme se Palestincům v Gaze a všude jinde, že je budeme podporovat, aby se čelilo této agresi (ze strany Izraele) a aby bylo zlomeno obležení (pásma Gazy),“ řekl šéf LAS na úvodu mimořádné schůzky ministrů zahraničí členských zemí ligy v Káhiře. O svolání schůzky požádali palestinský prezident Mahmúd Abbás a jeho egyptský kolega Muhammad Mursí.

Izraelce v boji proti Hamasu znovu podpořil Barack Obama.

Izraelci mají podle Washingtonu právo dělat sami vojenská rozhodnutí a bránit se. Spojené státy si přejí totéž co Izrael, tedy ukončení raketových útoků z Gazy. Uvedl to dnes Bílý dům, který ujistil, že prezident Barack Obama bedlivě sleduje vývoj konfliktu i při svém nynějším asijském turné. USA se v konfliktu zastaly Izraele již v minulých dnech. Spojené státy doufají, že nenastane další eskalace a jsou pro diplomatické řešení.